Judecător ucrainean îl învinuieşte pe Joe Biden de presiuni asupra fostului procuror şef al ţării
alte articole
Povestea efortului lui Joe Biden de a forţa concedierea procurorului şef al Ucrainei în 2016 a evoluat oarecum surprinzător la Kiev, odată ce fostul vicepreşedinte a ajuns principalul contracandidat al lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din 2020 în SUA.
La sfârşitul lunii trecute, un judecător din Kiev a ordonat parchetului să deschidă un dosar privitor la concedierea fostului procuror general al Ucrainei, Victor Şokin, care ar fi putut fi făcută la presiunea fostului vicepreşedinte american, potrivit Just News.
Tribunalul a ordonat anterior Parchetului General şi Biroului de Investigaţii în februarie să investigheze afirmaţia lui Şokin că ar fi fost concediat în primăvara anului 2016, la presiunea lui Biden, pentru că investiga o companie de gaze naturale - Burisma Holdings - unde Hunter, fiul lui Biden tocmai obţinuse un loc în consiliul de administraţie.
Instanţa a decis atunci că există dovezi pentru a investiga afirmaţia lui Şokin conform căreia presiunea lui Biden asupra preşedintelui de atunci, Petro Poroşenko, inclusiv o ameninţare de a reţine un miliard de USD în garanţii de împrumut de către SUA, a reprezentat o imixtiune ilegală în activitatea lui Şokin în calitate de procuror şef al Ucrainei.
Cu toate acestea, când parchetul a deschis ancheta, a refuzat să-l numească pe Biden ca presupus autor al infracţiunii, lăsând gol numele potenţialului învinuit.
Judecătorul S.V. Vovk a decis că acţiunea este incorectă şi a ordonat învinuirea în dosar a lui Joe Biden.
Avocatul lui Şokin, Oleksandr Ivanovici Teleşeţkii, a confirmat hotărârea pentru Just News, dar a spus că oficialii Ucrainei nu s-au conformat încă.
"Viktor Şokin a făcut apel public la preşedintele Ucrainei cu o solicitare de a răspunde în mod corespunzător inacţiunii ilegale în investigarea cazurilor penale deschise împotriva lui Joseph Biden", a spus Teleşeţkii.
Saga Biden-Şokin a dominat paginile americane de peste un an şi a jucat un rol central în procedurile de demitere a lui Donald Trump, conduse de democraţi, care s-au încheiat la începutul acestui an, odată cu achitarea preşedintelui american în Senat.
Biden a recunoscut într-o înregistrare că a cerut preşedintelui Ucrainei din acel moment, Petro Poroşenko, să-l concedieze pe Şokin în martie 2016, ameninţând că va reţine un miliard de USD în garanţii de împrumut din SUA.
Pe de altă parte, Biden a negat cu fermitate că evoluţia - concedierea lui Şokin - s-ar fi datorat dosarului Burisma. În schimb, a spus Biden, el, împreună cu alţi lideri occidentali a avut impresia că Şokin era ineficient în lupta împotriva corupţiei.
Totuşi, Şokin a susţinut, într-o declaraţie depusă sub mărturie, că i s-a spus că a fost concediat tocmai pentru că a refuzat să oprească ancheta despre presupusa corupţie la Burisma şi după ce a încercat să-l cheme pe Hunter Biden ca martor pentru a-l interoga despre plăţi de milioane de dolari, făcute de compania ucraineană către o firmă a fiului lui Joe Biden.
Şokin a contestat, de asemenea, afirmaţiile democraţilor că ar fi fost concediat pentru că era incompetent sau corupt, prezentând printre alte dovezi, o scrisoare de la Departamentul de Stat al SUA, datată în vara anului 2015, în care era lăudat planul său anticorupţie în calitate de procuror şef al Ucrainei.
Procesul de demitere a lui Donald Trump, legat de intervenţiile lui Joe Biden în politica Ucrainei, a generat anul trecut mărturii ale unor oficiali ai Departamentului de Stat care au fost de părere că rolul lui Hunter Biden la Burisma în timp ce tatăl său supraveghea politica SUA-Ucraina arată ca un conflict de interese.
Ambii membri ai familiei Biden au negat infracţiunile, dar au recunoscut că şi-ar fi dorit să fi tratat problema în mod diferit.
Evoluţia dosarului Şokin în instanţele din Ucraina ar putea provoca noi dezvăluiri în această vară, în condiţiile în care Biden se pregăteşte să-l înfrunte pe Trump în alegerile din noiembrie.
Marţi, un parlamentar al Ucrainei a publicat presupuse părţi ale unor transcrieri de apeluri telefonice între Petro Poroşenko şi Joe Biden în care se discuta despre concedierea lui Şokin. Autenticitatea acestora nu a fost confirmată.