Fost preşedinte polonez: Hunter Biden a avut loc în consiliul de administraţie datorită numelui său

Fostul presedinte polonez Aleksander Kwasniewski in 2005 (DIETER NAGL / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
02.12.2019

Un membru marcant al consiliului de administraţie al Burisma Holdings, conglomeratul ucrainean de petrol şi gaze din centrul anchetei de demitere a preşedintelui Donald Trump, a recunoscut vineri că Hunter Biden a fost invitat să se alăture companiei din cauza influenţei politice a tatălui său.

Aleksander Kwasniewski, fost preşedinte al Poloniei care a fost numit în Consiliul de administraţie al Burisma în acelaşi timp cu tânărul Biden, a declarat pentru Associated Press că este normal ca firmele internaţionale să caute persoane bine conectate pentru funcţii consultative. Fostul preşedinte a recunoscut că atât el, cât şi Hunter Biden şi-au asigurat posturile la Burisma, care uneori plătea 83.000 USD pe lună, datorită influenţei ce implica numele lor.

"Am înţeles că dacă cineva îmi cere să fac parte dintr-un proiect, nu este doar pentru că sunt nemaipomenit de bun, ci şi pentru că sunt Kwasniewski şi sunt un fost preşedinte al Poloniei", a afirmat fostul preşedinte. „Şi totul este interconectat. Cei fără faimă sunt nimeni. A fi Biden nu este rău. Este un nume bun”.

Fostul preşedinte a afirmat că Hunter Biden a făcut parte integrantă din consiliul de administraţie, deşi nu avea cunoştinţe în sectorul energetic şi nu vizitase niciodată Ucraina în timpul mandatului său de cinci ani cu Burisma.

„A strâns informaţii”, a spus Kwasniewski, susţinând că Hunter Biden a ajutat compania cu guvernanţă corporativă. „A fost util pentru noi, pentru că ştia ceva ce nu ştiam.”

Comentariile lui Kwasniewski survin într-un moment în care compania ucraineană Burisma şi Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte american Joe Biden au ajuns personaje principale ale anchetei pornite de Partidul Democrat cu intenţia de a-l demite pe Donald Trump.

Compania a ocupat un loc central în proces, atunci când Trump a sugerat guvernului ucrainean să investigheze modul în care Hunter Biden a fost cooptat în consiliul de administraţie al acesteia.

Democraţii susţin că sugestia preşedintelui echivalează cu o solicitare făcută unei puteri străine de a căuta informaţii despre activitatea ilegală a unui adversar politic, despre care democraţii susţin că este o infracţiune care poate conduce la demitere.

Trump şi aliaţii săi, pe de altă parte, critică faptul că numirea lui Hunter Biden, care a survenit în perioada în care fostul vicepreşedinte Joe Biden s-a aflat la conducerea politicii pentru Ucraina în administraţia Obama şi nu avea experienţă în industria energetică.

Burisma, compania fondată de un magnat aflat în cercul apropiaţilor fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, s-a aflat în vizorul agenţiilor britanice anti-fraudă, care au îngheţat conturile companiei chiar în luna în care Hunter Biden şi Kwasniewski au ajuns în consiliul de administraţie al grupului.

Un oficial ucrainean cu legături puternice cu Zlochevski a afirmat în octombrie că singurul motiv pentru care Hunter Biden a căpătat postul a fost să „protejeze” compania de controlul străin. Afirmaţia are credibilitate, deoarece la acea vreme, Joe Biden, în calitate de vicepreşedinte în funcţie, avea sarcina de a conduce politica administraţiei Obama faţă de Ucraina, ca răspuns la invazia Rusiei în Crimeea.

În contextul problemelor legale ale Burisma şi Zlochevski, influenţa politică a lui Joe Biden a ridicat semne de întrebare.

Fostul vicepreşedinte a atras în mod special atenţia în ceea ce priveşte comportamentul său atunci când a cerut guvernului ucrainean să-l concedieze pe procurorul general Viktor Şokin, în 2016.

Se presupune că Joe Biden, care s-a lăudat public cu solicitarea, a ameninţat că va reţine peste un miliard de dolari ajutoare SUA, dacă guvernul ucrainean nu îl va înlătura pe Şokin. El a susţinut că cererea a venit din partea preşedintelui Barack Obama, care şi-ar fi pierdut, la momentul respectiv, credinţa în capacitatea procurorului de a combate corupţia.

Neoficial se ştia însă că Şokin cercetează atât Burisma cât şi pe Zlochevski pentru corupţie. Nu este sigur dacă ancheta s-a extins la Hunter Biden, deşi Şokin a recunoscut recent că, înainte de destituirea sa, a fost avertizat să respingă dosarul.

Indiferent de ce s-a întâmplat, succesorul lui Şokin, care acum este el însuşi cercetat pentru corupţie, a renunţat la anchetă în dosarele Burisma şi Zlochevski.

De la începutul anchetei de demitere a preşedintelui american Donald Trump, guvernul ucrainean a redeschis dosarul Zlochevski, de data aceasta lărgind ancheta pentru a include corupţie şi delapidare.

Chiar dacă guvernul ucrainean sau forţele de ordine din SUA nu sunt în măsură să dovedească ca Zlochevski şi cei doi membri ai familiei Bidens au acţionat necorespunzător, comentarii precum cele ale lui Kwasniewski vor continua să creeze percepţie publică negativă în legătură cu această problemă.

Hunter Biden a agravat şi el percepţia publică atunci când a recunoscut, în cadrul unui interviu ABC News din octombrie, că influenţa politică a tatălui său a fost motivul probabil pentru numirea sa în consiliul de administrare Burisma.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor