Judecător cere Iranului să plătească 6 miliarde de dolari victimelor atacurilor teroriste din 2001 din SUA

Turnurile Gemene ale World Trade Center cuprinse de flăcări în 11 septembrie 2001. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.05.2018

Un judecător american a decis marţi că Iranul trebuie să plătească 6 miliarde de dolari victimelor sau persoanelor afectate de atacurile teroriste care au zguduit SUA în 11 septembrie 2001.

Judecătorul George B. Daniels de la Curtea Districtuală Sudică din New York a decis că “Republica Islamică Iran, Gărzile Revoluţionare Islamice şi Banca Centrală a Republicii Islamice Iran sunt responsabile pentru moartea a peste 1.000 de persoane în timpul atacurilor din 11 septembrie”.

Documentele instanţei susţin că suma cerută este echivalentă cu “12.500.000 dolari pe soţ/soţie, 8.500.000 de dolari pe mamă/tată, 8.500.000 de dolari pe copil şi 4.250.000 de dolari pe frate/soră”, bani ce ar trebui oferiţi familiilor celor decedaţi. De asemenea, decizia include un procent anual de 4,1% începând cu anul în care au avut loc atacurile teroriste respective.

Thomas Burnett Sr. a intentat procesul în 2004 însă i s-a permis să meargă mai departe doar în 2016, după ce Congresul a adoptat legea JASTA (Justiţie împotriva sponsorilor terorismului), permiţând cetăţenilor individuali să intenteze procese împotriva ţărilor acuzate de finanţare a terorismului.

“În decembrie 2011, a avut loc o audiere într-un tribunal federal din New York, care a decis că, potrivit dovezilor prezentate, furnizarea sprijinului material acordat de Iran către Al-Qaeda a fost o cauză a atacurilor din 11 septembrie 2001 şi a pagubelor, răniţilor şi morţilor” care au rezultat în urma evenimentului, a declarat procurorul Robert Haefele.

“Este dificil pentru cei răniţi sau membrii familiilor celor ucişi să ignore constatările curţii federale privind vinovăţia Iranului”, a continuat el. “Dar acele constatări nu ar trebui să umbrească muntele de dovezi prezentate împotriva Arabiei Saudite, care rămâne în centrul atenţiei reclamanţilor”.

Implicarea Iranului în acele atacuri a fost o sursă de dispută. Procesul susţine că unii oficiali iranieni i-au susţinut pe teroriştii care au deturnat avioanele cu pregătire şi alte forme de asistenţă.

Raportului comisiei care a investigat tragedia din 11 septembrie 2001 (9/11), publicat în 2004, nu a găsit nicio dovadă directă privind implicarea iranienilor, însă a recunoscut că unii dintre terorişti au călătorit prin Iran fără paşapoarte ştampilate înainte să ajungă în Afganistan pentru pregătire.

Iranul rămâne unul dintre principalii sponsori mondiali ai terorismului, furnizând sume mari de bani unor organizaţii teroriste islamiste precum Hezbollah.

Procese similare au fost intentate de asemenea împotriva Arabiei Saudite. Un judecător federal a respins luna trecută încercările guvernului din Riad pentru a respinge un proces în care Arabia Saudită este acuzată de finanţarea grupului terorist Al-Qaeda şi susţinerea atacurilor din 2001.

Procesul împotriva saudiţilor, intentat în septembrie 2017 în numele a 1.400 de victime şi familiile lor, cere de asemenea ca Riadul să plătească despăgubiri în valoare de miliarde de dolari pentru implicarea lor.

Totuşi, orice decizie rămâne în mare parte simbolică, fiindcă probabil nicio ţară nu vrea să plătească banii solicitaţi, ţinând cont de negarea vehementă a implicării lor în acele evenimente.

Atacurile din 11 septembrie 2001 reprezintă cele mai mari şi mai semnificative atacuri teroriste din istoria americană, când au fost ucise 2.996 de persoane şi rănite alte peste 6.000.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor