Nave de lupte ruseşti observate în traseul spre Siria. Se încinge situaţia din Orientul Mijlociu

O navă rusească de debarcare, din clasa Proiect 117 “Alligator”. (Captură Imagine)
Andrei Popescu
02.05.2018

Nave de luptă ruseşti, care transportă vehicule militare pe punte, au fost fotografiate în timp ce se îndreaptă spre Siria, pe fondul amplificării tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Navele au fost zărite de observatorul maritim Yörük Işık în drum spre Tartus, pe coasta nordică a Siriei.

Işık a declarat: “Nava LST Nikolai Filcenkov 152 din clasa BSF Tapir tranzitează Bosforul în drum spre Tartus, Siria, în cea de-a doua misiune din 2018 şi transportă pe punte vehicule militare”.

Observatorul naval a văzut anterior o navă din clasa Project 117 Alligator în Strâmtoarea Bosfor din Turcia, în 15 aprilie.

Navele au fost observate după cel mai recent atac împotriva Siriei comis de forţele americano-franco-britanice. Agresiunea respectivă a avut loc ca răspuns la presupusul atac chimic asupra oraşului Douma pentru care a fost învinuit – fără a se prezenta dovezi incontestabile – guvernul preşedintelui Bashar al-Assad.

Tensiunile din Siria continuă să se amplifice, în condiţiile în care războiul civil izbucnit în 2011 nu pare pe moment să ajungă la final.

Duminică, Israelul a desfăşurat un atac aerian asupra unei baze folosite de iranieni în Hama, Siria. Atacul a fost confirmat de oficiali americani.

Se crede că Israelul a lansat în 9 aprilie un atac aerian asupra bazei militare siriene T4, care este folosită de iranieni. Tel Aviv-ul nu a confirmat şi nici nu a negat atacul respectiv.

Potrivit unor oficiali americani care au discutat cu NBC News, Israelul se pregăteşte pentru un război deschis cu Iranul.

Săptămâna trecută, şeful Pentagonului, James Mattis, a afirmat că un război între Iran şi Israel este “foarte probabil”.

Iranul este aliat cu Siria şi Rusia, ceea ce amplifică potenţialul pentru un astfel de război.

Relaţiile dintre Israel şi Rusia se deteriorează de asemenea.

Anterior, Tel Aviv-ul i-a informat pe ruşi în privinţa viitoarelor atacuri israeliene, însă acel canal de comunicare pare să se fi prăbuşit.

Rusia nu doreşte ca victoriile militare ale aliatului său Bashar al-Assad să fie anulate de acţiunile Israelului.

Loviturile aeriene ale Israelului în Siria s-au intensificat în acest an, fiind luate în vizor locuri unde aparent sunt desfăşuraţi luptători iranieni.

Situaţia pare să se complice şi mai mult din cauza unei întâlniri între Rusia, Iran şi Turcia. S-a raportat că cele trei state s-au întâlnit pentru a discuta despre războiul din Siria şi despre modul în care ar putea “curăţa” această ţară arabă de terorişti.

Turcia este membră NATO şi pare să nu fie în concordanţă cu diverse obiective urmărite de aliaţii săi Marea Britanie, Franţa şi SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor