Fost oficial francez al apărării: “Netanyahu nu este cel mai credibil”. Analişti au dubii privind acuzaţia Israelului că Iranul a minţit în legătură cu proliferarea nucleară
alte articole
Pe măsura apropierii termenului limită ca preşedintele american Donald Trump să decidă dacă va rămâne în acordul nuclear iranian sau dacă va scoate SUA din el, premierul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat informaţii care, în opinia lui, dovedesc că Iranul nu respectă prevederile acordului.
Netanyahu a făcut luni o prezentare la Ministerul Apărării israelian cu ceea ce a declarat a fi dovezi ale unui program secret iranian anterior privind armele nucleare care ar putea încuraja Statele Unite să se retragă în această lună din acordul nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri.
Premierul israelian l-a informat pe Trump în luna martie în legătură de existenţa unor dovezi privind un program secret iranian anterior privind armele nucleare, a declarat un înalt oficial israelian. Aparent, acţiunea urmăreşte să pună capăt acordului internaţional cu Republica Islamică, împotriva căruia se opun atât liderul de la Casa Albă cât şi Netanyahu.
Dar mulţi analişti consideră că Israelul creează în mod deliberat o imagine negativă a Iranului.
Pierre Conesa, un fost oficial în Ministerul francez al Apărării, a afirmat că Netanyahu “nu este o persoană în care aş avea cea mai mare încredere în privinţa poziţiilor sale internaţionale”.
“Îmi aduc aminte că în perioada în care era membru al Knesset-ului, el deja acuza Iranul că pregăteşte o bombă. Prima acuzaţie datează din 1988 şi, la acea vreme, [Netanyahu] a anunţat că Iranul va avea bomba în şase luni”.
Conesa a mai comentat vizita efectuată săptămâna trecută de preşedintele francez Emmanuel Macron în SUA, care a avut convorbiri cu Donald Trump.
“Am fost surprins de faptul că la conferinţa de presă susţinută de preşedinţii Emmanuel Macron şi Donald Trump s-a afirmat că Iranul este puterea destabilizatoare din Orientul Mijlociu, când noi am avut 240 de morţi şi 900 de răniţi pe străzile Parisului, victime ale salafiştilor care nu au nimic de a face cu Iranul, ci cu Arabia Saudită”.
Salafismul este o formă strictă a Islamului sunit întâlnit în statele din Golf, pe când musulmanii din Iran sunt în mare parte şiiţi. Statul Islamic este de asemenea un grup jihadist sunit şi nu şiit.