Agenţiile americane de informaţii publică o analiză privind spionajul cibernetic rusesc

Într-o mişcare ce va amplifica tensiunile dintre SUA şi Rusia, diverse agenţii americane de informaţii au publicat detalii ale investigaţiei lor privind presupuse atacuri cibernetice desfăşurate de Rusia vizând democraţii americani, precum şi alte ţinte de pe cuprinsul ţării.
(Captură Foto)

Serviciile americane de informaţii nu publică deseori detalii ale analizelor lor, dar joi au făcut acest lucru ca parte a unui efort continuu de a scoate la lumină ceea ce oficialii americani consideră a fi o activitate cibernetică rusească rău intenţionată cu nume de cod Grizzly Steppe.

Investigatorii consideră că atacul cibernetic iniţial la adresa oficialilor Partidului Democrat din SUA a început în vara lui 2015.

Prima unitate de hacking, numită APT29, a lansat un val de emailuri care conţineau “un link virusat către peste 1.000 de destinatari, inclusiv numeroase victime ale administraţiei SUA”. În momentul în care o persoană a accesat linkul, hackerii s-au aflat deja în sistem.

Conform documentului, hackerii “au compromis cu succes” Partidul Democrat american şi au furat “emailuri din mai multe conturi”.

Aproximativ un an mai târziu, în primăvara lui 2016, o altă unitate de hacking numită APT28 a atacat, de asemenea ,oficiali ai Partidului Democrat şi, din nou, a trimis emailuri rău intenţionate care au “păcălit destinatarii să îşi schimbe parolele”. Potrivit oficialilor din sectorul american al informaţiilor, probabil atacul cibernetic a oferit agenţilor ruşi acces la informaţii ale membrilor de top ai Partidului Democrat, informaţii ce au fost ulterior “dezvăluite presei şi publicului”.

Rusia a negat acuzaţiile, dar un oficial american a declarat: “Nu m-aş aştepta niciodată ca Rusia să iasă cu mâinile sus şi să recunoască ceea ce a făcut”.

În timp ce publicul general a devenit conştient de atacurile cibernetice în timpul Convenţiei Naţionale Democrate, oficialii americani consideră că, timp de aproape un deceniu, serviciile ruse de informaţii au desfăşurat operaţiuni de spionaj cibernetic asupra unei game vaste de ţinte pe cuprinsul SUA.

Investigatorii susţin că atacurile cibernetice ruseşti au furat informaţii şi au subminat activitatea diverselor organizaţii guvernamentale americane, infrastructura critică, think tank-uri, universităţi, organizaţii politice şi corporaţii.

În plus, investigatorii americani vor publica analiza, parţial deoarece suspectează că unităţile de hackeri ruşi au lovit ţinte care probabil nu sunt conştiente de acest lucru. Oficialii susţin că nu au niciun motiv să creadă că atacurile cibernetice vor înceta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe