Liban, după 10 luni a luat naştere guvernul format din Hezbollah şi Hariri

Noul premier libanez Tammam Salam
Noul premier libanez Tammam Salam (ANWAR AMRO / AFP / Getty Images)

Tammam Salam, un sunnit auto-proclamat centrist, popular în Siria, a fost însărcinat la 6 aprilie 2013 să formeze un nou guvern în Liban.

Sâmbătă 15 februarie, zece luni mai târziu, el a anunţat naşterea guvernului de "interes naţional". Aşa cum arată numele, nu a fost lăsat nimeni pe dinafară: pro şi anti Siria, şiiţi şi sunniţi, islamiştii Herzbollah, naţionaliştii maroniţi creştini, sunniţi socialişti şi druzii comunişti. Împreună vor salva ţara sau împreună o vor scufunda.

Istoria politică a Libanului este formată din trei faze care se repetă ciclic: confruntare militară, lipsă de autoritate centrală care poate dura ani de zile, faza de împărţire a responsabilităţilor care la obligatoriul adjectiv "naţional" adaugă, în funcţie de cât durează dialogul comun, cuvântul "unitate", înţelegere sau interes aşa cum s-a întâmplat de această dată.

Executiv haotic

Această ultima versiune de alternare a sezoanelor politice nu duce la soluţionarea problemelor fundamentale ale ţării. Dar e de preferat. Oferă inamicilor un loc de discuţie.

Conform Il Sole 24 ore, noul executiv al lui Salam nu prevede forţe de opoziţie. Distribuie în mod egal ministerele: opt ministere Alianţei anti–siriene din 14 martie, opt celor pro-Siria din 8 martie şi opt aşa-numiţilor centrişti, oameni care sunt aproape de preşedintele Michel Suleiman şi de druzii lui Walid Jumblatt. Jumblatt, cu partidul său Partidul Social Progresist (PSP), îşi schimbă poziţia în funcţie de vânt: este oportunistul care, pentru a supravieţui, are obligaţia de a fi liderul unui partid minoritar.

Cu toate acestea, nu a existat nicio alternativă la această coaliţie politică. După cum admite prim-ministru Salam "este cea mai bună formulă care va permite Libanului să facă faţă provocărilor politice, de securitate şi socio-economice în această etapă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe