Jocurile video violente: sunt potrivite pentru copii?

"Ce-ai facut acasa la prietenul tau?” Iti intrebi copilul la cina.
El zambeste. "Am furat o masina, am intrat cu ea intr-o multime si apoi am tras cu o racheta intr-un elicopter!”
Nu te speria — probabil ca descrie o parte a unui nou joc video, Grand Theft Auto IV. La fel ca partile sale anterioare, cel mai nou joc Grand Theft Auto este dotat cu materiale dure: are o grafica violenta, un caracter profan si teme sexuale puse pe fundalul unui oras care seamana aproape perfect cu New-York-ul. Desi jocul nu este destinat copiilor sub 17 ani, exista sanse ca copilul tau, sau prietenii lui, sa nu intampine dificultati in achizitionarea unei copii.
Unii parinti nu au nicio problema cu faptul ca copiii lor joaca astfel de jocuri violente pentru ca se bazeaza pe faptul ca ei stiu sa faca diferenta dintre fantezie si realitate si sunt multumiti sa stie unde sunt si ce fac copiii lor. Altii vad aceste jocuri doar ca simulatoare ale crimei care desensibilizeaza copiii de suferinta si durerea din viata reala. Te poti trezi intrebandu-te: sunt intr-adevar periculoase pentru copii jocurile video violente? Si cum as putea sa aflu ce fel de jocuri si-ar dori sa joace copiii mei?
Fii atent la efectele secundare!
In ciuda numeroaselor studii realizate, efectul pe care l-ar putea avea media violenta asupra copiilor este dificil de depistat — nu in ultimul rand, pentru ca un astfel de efect difera de la un individ la altul. Un studiu recent al cercetatoarei engleze Dr. Tanya Byron a stabilit ca pana si incercarea de a determina daca un joc poate fi bun sau rau pentru toti copiii, nu ar fi lucrul cel mai bun de facut: "Acelasi continut poate fi folositor unui copil intr-un anumit moment din viata si dezvoltarea lui, dar poate dauna, la fel de mult, unui alt copil. Acest lucru inseamna concentrarea asupra copilului, asupra a ceea ce stim despre cum se dezvolta creierul unui copil, cum invata si cum se schimba in timp ce creste. Acest lucru nu este simplu — in timp ce noi incercam sa categorisim copiii dupa varsta si sex, exista diferente individuale enorme, care vor avea impact asupra experientei unui copil, atunci cand se joaca sau cand sta pe internet, in special contextul larg in care s-au dezvoltat si in care au experimentat tehnologia.” (Din analiza lui Byron)
Jocurile video incurajeaza experimentarea in cadrul unui set de reguli care nu sunt intotdeauna bine definite de la inceput. O parte dintr-un joc este sa-ti dai seama care ii sunt limitele. Mai mult, spre deosebire de filme sau carti, experienta jocului video este dictata, in mare parte, de deciziile pe care la ia jucatorul. In cazul jocului Grand Theft Auto, multe din posibilitatile jocului, care par infricosatoare, sunt optionale si, de fapt, sunt pedepsite in contextul jocului atunci cand politia incepe urmarirea personajului.
Cu toate acestea, nu exista niciun dubiu ca majoritatea oamenilor joaca, in mare parte, pentru sansa de a se angaja intr-o activitate criminala simulata, fara consecintele lumii reale. Si, in timp ce nu exista studii concludente care sa dovedeasca efectele pe termen lung asupra copiilor care joaca astfel de jocuri, cateva incercari demne de luat in seama au demonstrat ca aceste jocuri cresc temporar nivelul de agresiune (la fel se intampla si in cazul celor care fac sport). Daca, la tine in casa, jocurile video duc la accese de furie sau chiar la batai, s-ar putea sa ai o problema.
Din punct de vedere al dezvoltarii si al temperamentului, tu iti cunosti cel mai bine copilul si nimeni nu poate lua o decizie mai buna decat tine in privinta jocurilor care ar fi potrivite pentru el. Cel mai bun lucru pe care il poti face, ca parinte, este sa te familiarizezi cu jocul pe care vor sa-l joace copiii tai — stai jos si joaca si tu o runda sau doua, inaintea copiilor tai.
De asemenea, iti poti face o idee despre natura jocului in functie de clasificarea sa. Toate jocurile video sunt notate de catre o organizatie independenta, numita Entertainment Software Ratings Board. ESRB acorda fiecarui joc una din urmatoarele note:
EC si AO sunt foarte rare. In mare parte, celelalte clasificari sunt asemanatoare cu cele ale filmelor, asadar, probabil esti familiarizat cu ele. Nota E a unui joc este echivalenta cu nota G a unui film, in timp ce un joc notat cu M poate fi usor comparat cu un film notat cu R — cu alte cuvinte, jocurile notate cu M nu sunt pentru copii.
Dar, notarea cu o litera iti poate spune foarte putin si, in acest caz, aceeasi litera nu se potriveste neaparat la toate jocurile. Pe partea din spate a fiecarei carcase a jocului vei gasi o scurta explicatie a notei acordate de ESRB. Printre altele, motivele pot fi violenta, limbajul si/sau continutul sexual. Un joc notat cu T care descrie violenta inchipuita s-ar putea sa nu te deranjeze la fel de mult precum un joc notat cu T ce are un caracter profan moderat. Notarea este un inceput excelent, dar verifica cutia jocului pentru informatii suplimentare.
Ca sa afli mai multe despre un joc, incearca sa citesti ce s-a scris despre el pe Internet. Cele mai cunoscute site-uri ce contin recenzii ale jocurilor, IGN.com si Gamespot.com, nu scriu neaparat pe limba parintilor. Dar, prin citirea recenziilor facute de ei, poti avea o idee mai buna despre continutul tematic al jocului. De asemenea, poti gasi site-uri care vorbesc direct cu parintii, precum WhatTheyPlay.com sau GamingwithChildren.com.
De asemenea, amintiti-va ca majoritatea jocurilor cunoscute sunt destinate intregii familii. Nintendo Wii are un caracter cuprinzator si unele dintre cele mai cunoscute jocuri ale sale, precum Wii Sports, Wario Ware: Smooth Moves si Mario Party, nu contin violenta si pot fi jucate de intreaga familie. Daca copilul tau isi exprima dorinta de a juca un joc cu un continut neadecvat, cu siguranta exista o alternativa, undeva, pe raft.
In special la varsta adolescentei, copiii trebuie sa stie care este motivul pentru care parintii iau anumite decizii, chiar daca sunt sau nu de acord cu ele. Cu siguranta copiii tai iti vor respecta deciziile in legatura cu jocurile video, daca iei aceste decizii cu sarguinta si daca ai motive intemeiate pentru permiterea sau interzicerea lor.
Aplica reguli
Creeaza reguli si aplica-le permanent. Daca asta inseamna ca toate jocurile notate cu M sunt interzise la tine in casa, atunci asa sa fie. Daca spui ca vei examina orice potentiala achizitie, atunci si acest lucru ar trebui sa fie clar. Dar ce se intampla daca copilul tau imprumuta un joc nepotrivit de la un prieten sau afli ca a jucat un astfel de joc acasa la un prieten? I-ai putea suna pe parintii prietenului si le-ai putea impartasi grijile tale.
De asemenea, ai in vedere impunerea unei limite stricte de timp in care copilul poate sa se joace. Timpul potrivit in care se poate juca este un lucru pe care trebuie sa-l stabilesti tu singur, dar ar trebui sa fie acelasi in fiecare zi din timpul saptamanii si mai mult in week-end, daca vrei. Asigura-te ca timpul in care se joaca nu-i rapeste din timpul acordat altor activitati, precum temele sau activitatile in aer liber. Ca majoritatea hobbiurilor, jocurile video pot fi o parte valoroasa si de implinire in viata sociala si personala a copilului. Dar este la fel de important pentru el sa experimenteze o gama larga de activitati, locuri si oameni.