Şeful Statului Major al armatei SUA: un război cu Phenianul va fi “urât”
alte articole
Şeful Statului Major General al armatei americane, generalul Joseph Dunford, a avertizat că orice război între SUA şi Coreea de Nord va fi “urât”.
Dunford a făcut remarcile marţi, după ce a vizitat soldaţii Marinei SUA desfăşuraţi temporar la o bază aeriană australiană din Darwin.
El a declarat reporterilor care călătoreau cu el că armata americană îşi demonstrează capabilităţile de luptă pentru a obţine o soluţie paşnică în criza nord-coreeană.
“Chiar acum, proporţiile militare ale problemei întăresc campania de presiune economică şi diplomatică a secretarului (de stat american Rex) Tillerson”, a afirmat acesta. “Eforturile diplomatice sunt garantate printr-o putere militară credibilă”.
Dunford a declarat că preşedintele Donald Trump i-a sfătuit atât pe el, cât şi pe secretarul Apărării James Mattis să pregătească o gamă completă de opţiuni militare împotriva Coreei de Nord.
Generalul american a adăugat apoi că SUA urmăreşte totuşi o soluţionare paşnică a crizei legată de programele nucleare şi de rachete balistice ale Phenianului.
Când un soldat al Marinei SUA a întrebat cum va evita Pentagonul, în cazul unui război, numărul mare de victime înregistrat în timpul Războiului Coreean din 1950-1953, Dunford a precizat: “Cu siguranţă, suntem o forţă diferită decât am fost chiar şi acum 10 ani”.
“În cele din urmă va fi un război urât dacă ne luptăm în Peninsula Coreeană şi vor fi implicaţi soldaţi ai Marinei şi forţele terestre, împreună cu aliaţii şi partenerii noştri, în mod evident”, a adăugat el.
Tensiunile sunt ridicate între Washington şi Phenian din cauza programelor nucleare şi de rachete balistice nord-coreene.
Administraţia Trump susţine că preferă o soluţie diplomatică la actuala criză, însă a afirmat de asemenea că toate opţiunile sunt pe masă, inclusiv cele militare.
Washingtonul insistă că toate discuţiile viitoare ar trebui să se concentreze pe renunţarea la arme nucleare de către Coreea de Nord, variantă pe care Phenianul o respinge.
Coreea de Nord a fost lovită de o serie de sancţiuni ONU dure începând cu 2006 ca urmare a testelor sale nucleare şi a lansărilor multiple de rachete. Phenianul şi-a apărat programul militar, susţinând că este un mijloc de descurajare împotriva politicilor ostile ale SUA şi aliaţilor săi regionali, inclusiv Coreea de Sud şi Japonia.
Unii oficiali americani au afirmat că Phenianul a făcut progrese semnificative în privinţa armelor nucleare utilizând testul termonuclear şi sistemele de rachete intercontinentale. Ei au ameninţat Nordul cu un răspuns militar dacă acesta nu abandonează programul de arme nucleare.