China suspendă Bursa a doua oară într-o săptămână

Bursa chineză a fost suspendată joi pentru a de-a doua oară în această săptămână, mişcarea având loc după ce preţurile la acţiuni au scăzut brusc şi după ce yuanul chinez a slăbit în faţa dolarului american.
Un investitor scrie date pe palmă la o bursă din Kunming, capitala provinciei chineze sud-vestice Yunnan.
Un investitor scrie date pe palmă la o bursă din Kunming, capitala provinciei chineze sud-vestice Yunnan. (Captură Foto)

La doar 30 de minute după ce a fost deschisă bursa chineză, joi, s-au declanşat mecanismele automate de blocare a tranzacţiilor.

Aceste mecanisme se activează în mod automat în anumite condiţii, de exemplu când anumiţi indici de la bursa din Shanghai cad peste 7%. Scăderea bruscă a preţurilor la acţiunile de joi este o repetare a unui scenariu similar observat luni. Aceste mecanisme au fost introduse în 1 ianuarie 2016.

Unul dintre motivele declinului preţurilor la acţiuni a fost decizia Băncii Populare a Chinei de a reduce valoarea yuanului la cel mai scăzut punct faţă de dolar din martie 2011 până în prezent, susţine Deutsche Welle.

În plus, Banca Centrală a stabilit o rată oficială de schimb cu 0,5% mai mică decât cea de miercuri, ajungând la 6,5314/dolar, arată Daily Mail.

Recenta devalorizare a yuanului a pus la zid mulţi investitori, care încearcă să afle ce intenţionează să facă Banca Populară a Chinei. Nesiguranţa a contribuit la volatilitatea bursei.

În plus, există temeri în privinţa expirării în această săptămână a unei interdicţii de stat asupra vânzării de către anumiţi investitori a unor pachete mari de acţiuni - măsură considerată de unii analişti drept o încercare subtilă de a pasa datoriile unor companii de stat către populaţie.

Se crede că ridicarea interdicţiei va declanşa o panică a vânzărilor şi va slăbi economia chineză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie