Jean Michel Jarre: A fost minunat in Romania

Muzicianul francez Jean-Michel Jarre. (PATRICK HERTZOG / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.11.2008

De la piramidele din Giza la Orasul Interzis, vrajitorul muzicii electronice isi hipnotizeaza publicul. Acelasi lucru s-a intamplat si luni seara, la Sala Polivalenta din Bucuresti, unde Jean Michel Jarre a sustinut un concert in fata a aproximativ 6.000 de spectatori.

Show-ul prezentat in Capitala nu a avut parte de grandoarea pentru care Jarre e faimos in intreaga lume, insa el promis ca se va intoarce in Romania anul viitor pentru un astfel de spectacol in aer liber.

Pana atunci, insa, el a lasat in urma un public in ale caror urechi rasuna inca celebra tema a albumului "Oxygene".

Concertul a inceput la aproximativ 20.25, cand Jean Michel Jarre a urcat pe scena. "Buna seara, Bucuresti", s-a adresat el celor din public, in limba engleza, un translator traducand totul pentru cei aflati in sala. "Pentru mine este foarte important sa fiu la Bucuresti, deoarece unele dintre primele mesaje de incurajare le-am primit din Romania", a povestit artistul. Acesta i-a prezentat apoi pe cei trei muzicieni alaturi de care urma sa performeze pe cele cateva zeci de sintetizatoare analogice - Francis Rimbert, Dominic Perrier si Claude Samard.

Jarre a interpretat astfel, la opt maini, intregul album "Oxygene", cel care in anii '76 - '77 l-a plasat pe harta muzicii internationale. Jarre a inceput prin a-si incalzi instrumentele, pentru ca, dupa cum chiar el a spus, "sunt asemenea unor doamne batrane", care au nevoie de ceva atentie.

Daca la mijlocul anilor '70 muzica sa suna, dupa cum multi au fost de parere, ca de pe o alta planeta, 30 de ani mai tarziu nu se poate spune ca lucrurile s-au schimbat, in ciuda epigonilor care i-au calcat pe urme, batatorind drumul deschis de catre muzicianul francez.

Cu atat mai mult un dirijor al extraterestrului si un orchestrator al fantasticului s-a dovedit a fi Jarre atunci cand, dupa ce deja schimbase o serie de sintetizatoare, s-a concentrat pe un teremin, acel instrument care canta fara nici macar a fi atins, dar ale carui sunete sunt modelate de mainile muzicianului. Astfel, intreg concertul s-a desfasurat asemenea unui ritual de hipnotizare, in care publicul urma sa intre in transa.

Scenografia minimalista a show-ului a fost formata, practic, din zecile de sintetizatoare si pupitre de mixaj de unde Jarre si echipa sa controlau intreg concertul, sunet cu sunet. Scena s-a transformat, insa, pe parcursul spectacolului - de la o incadrare intre draperii negre a rasarit treptat un fundal alb, care, in mod alternativ, a trecut printr-un intreg spectru cromatic si pe care apoi au fost proiectate diverse fragmente video.

Pe masura ce Jarre ataca butoanele sau clapele, ajungand la "miezul" lucrarii sale, o oglinda imensa a coborat deasupra pupitrelor muzicienilor, oferind perspectiva spectatorilor.

Dupa circa o ora si cinsprezece minute de cand daduse startul concertului, Jean Michel Jarre a multumit publicului si s-a retras in culise, doar pentru a fi rechemat in aplauze, strigate, fluieraturi si tropait de picioare.

"Ati fost minunati si vreau sa dedic urmatorul cantec voua, celor din Romania", a mai spus muzicianul. Dupa interpretarea unui fragment muzical, el a iesit din nou din scena, revenind apoi la un al doilea bis.

"Sper sa ne intorcem anul viitor pentru un concert in aer liber, pentru ca a fost minunat in Romania. In final, vreau sa cant piesa de la care a pornit totul pentru mine", a spus el inainte de a relua "Oxygene IV". "Ati fost un public minunat. Multumesc nespus. Ne vedem in curand. Promit", au fost ultimile replici ale lui Jarre inainte de a se retrage definitiv in culise.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor