Jean-Claude Mignon, preşedintele APCE: "În fruntea DNA trebuie să fie numită o personalitate incontestabilă şi incontestată"

Ana Petrescu
25.02.2013

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon a declarat luni, în discursul său din Parlamentul României că sunt lăudabile eforturile pe care România le-a făcut în lupta anticorupţie şi că, pentru că în acest proces eforturile ţării noastre să continue este esenţial ca "în fruntea DNA trebuie să fie numită o personalitate incotestabilă şi incontestată".

"Toate tentativele de intimidare ale magistraţilor trebuie să înceteze. Trebuie să acceptăm deciziile justiţiei şi să înceteze discreditarea acesteia. Garantarea independenţei justiţiei este foarte importantă pentru o democraţie. Aceasta presupune şi să ne abţinem de la orice discreditare a hotărârilor judecătoreşti. Lupta anticorupţie trebuie să continue. În fruntea DNA trebuie să fie numită o personalitate incontestabilă şi incontestată", a afirmat Jean-Claude Mignon.

Mignon a mai precizat că România trebuie să acţioneze în soluţionarea problemei parlamentarilor acuzaţi de fapte de corupţie care, în opinia oficialului francez, trebuie să renunţe imediat la mandat.

"Orice persoană care este condamnată politic trebuie să renunţe imediat la mandat. Imunitatea parlamentară trebuie să permită însă exercitarea mandatului fără niciun fel de presiuni. Este vorba despre credibilitatea actorilor politici în democraţie. Aş mai adăuga că existenţa unei prese libere, independente este o condiţie a democraţiei", a adăugat Jean-Claude Mignon.

Preşedintele APCE a lăudat felul în care au gestionat politicienii români criza politică din vara anului trecut, adăugând că prin asta "au dat dovadă de maturitate democratică" şi au "ales o soluţie nobilă" pentru criza politică.

"Personal vizita pe care o fac în România se înscrie pe linia unor relaţii între România şi Franţa. În calitatea mea nu pot decât să salut evoluţiile pozitive pe care le constatăm aici în România. Pe plan politic sunt satisfăcut că după criza din vara trecută responsabilii politici români au renunţat la metodele radicale pentru că suntem între prieteni, dar nu vă voi ascunde că climatul de confruntare mă neliniştise mult pentru că am venit aici cu comitetul preşedinţilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi constat cu plăcere o coabitare. Aţi dat dovadă de o maturitate democratică de care nu m-am îndoit niciodată", a explicat în discursul său preşedintele APCE.

Cu toate acestea, oficialul francez a subliniat faptul că este important ca „majoritatea să nu abuzeze de puterile sale, chiar şi atunci când textele legii o permit”.

Jean-Claude Mignon a mai precizat că este „normal ca o ţară democratică precum România să adapteze propria Constituţie” şi a salutat angajamentul primului ministru Victor Ponta de a colabora cu Comisia de la Veneţia în procesul de modificare a Constituţiei.

Preşedintele APCE a arătat că şi Franţa a modificat în mai multe rânduri legea fundamentală, pentru ca "nicio Constituţie, oricât de perfectă ar fi, nu garantează o funcţionare democratică perfectă".

Jean-Claude Mignon a mai menţionat că vizita sa în România a fost convenită încă din iulie 2012 cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, când a efectuat o vizită în Capitală împreună cu o delegaţie a APCE, înaintea referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a fost una dintre instituţiile care a luat atitudine în perioada crizei politice din vara anului trecut, când Jean-Claude Mignon a făcut atunci apel la politicienii români să depăşească subiectele de dispută şi să coopereze pentru soluţionarea problemelor din România.

Mai mult, preşedintele APCE a îndemnat toate instituţiile şi actorii de pe scena politică românească să respecte decizia Curţii Constituţionale (CC) prin care a invalidat referendumul din 29 iulie de demitere a şefului statului, Traian Băsescu. Oficialul francez a mai precizat la acea vreme că toţi politicienii din România trebuie să asigure o coabitare în cele mai bune condiţii posibile.

Şi preşedintele Senatului din Olanda, Fred de Graaf, a făcut afirmaţii cu privire la justiţia din România. Astfel, după întrevederea pe care acesta a avut-o săptămâna trecută cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu, oficialul olandez a declarat că justiţia din România trebuie să fie la nivelul normelor europene în domeniu, pentru a fi parte a Tratatului Schengen.

"Raportul MCV menţionează şi că în privinţa aspectelor judiciare România trebuie să accelereze şi să finalizeze reformele. Pentru că aveţi nevoie de aceste instrumente în interiorul Tratatului Schengen. Aveţi nevoie de o lege penală bună, de o lege civilă bună, aveţi nevoie de proceduri judiciare corecte, de un sistem judiciar care să fie capabil să facă faţă regulilor europene", a afirmat Fred de Graaf, întrebat despre cum interpretează rezultatele raportului Comisiei Europene (CE) şi dacă mai vede o legătură între MCV şi aderarea la Schengen.

Fred de Graaf a mai afirmat că România a gestionat bine criza politică din 2012, dar că este fundamental ca procedurile cu privire la Codul Civil şi Codul Penal să fie puse la punct.

”Conform ultimei evaluări a procesului ( raportul MCV - n.r.), România a luat o notă mare asupra modului cum a gestionat tulburările politice din 2012. În unele sensuri, România trebuie să grăbească finalizarea procesului, aveţi nevoie de anumite instrumente în procesul de aderare la Schengen, Codul Civil, Codul Penal şi toate celelalte care duc la o situaţie destul de complexă. Sunt convins, pe baza informaţiilor primite că România este aproape de acel punct şi sperăm ca acest lucru se va realiza în curând. este important, mai ales în situaţia dificilă, economică şi politică din regiune, din Europa, ca forţele să fie puse în comun”, a concluzionat preşedintele Senatului Olandei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor