Vizita lui Jean-Claude Mignon în Moldova a creat diverse discuţii

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei(PACE), Jean-Claude Mignon, 23 ianuarie 2012, Strasbourg.
Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei(PACE), Jean-Claude Mignon, 23 ianuarie 2012, Strasbourg. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
22.12.2012

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, a venit săptămâna aceasta, într-o vizită de lucru de trei zile în Moldova. Vizita înaltului oficial european a avut drept scop documentarea asupra implementării reformelor şi nivelului de avansare a Moldovei pe calea integrării europene.

Această vizită a creat diverse discuţii. Astfel, analiştii politici consideră că Jean-Claude Mignon trebuia să fie mai ferm în discursul său rostit în Parlamentul de la Chişinău şi să ceară explicaţii deputaţilor în ceea ce priveşte implementarea reformelor, relatează Publika.TV. Totodată, unii analişti susţin că vizita lui Mignon la Chişinău are importanţă pentru scoaterea Moldovei de sub monitorizarea APCE.

În acest context, analistul politic Valentin Dolganiuc a precizat că Jean-Claude Mignon trebuia să ceară anumite explicaţii de la reprezentanţii actualei guvernări: "De ce domnul Mignon nu a cerut ca Procuratura să fie reformată? Procuratura încă nu şi-a ocupat locul ei în justiţie. Uniunea Europeană are anumite scopuri politice în Moldova şi de aceea închide ochii la unele lucruri".

În acelaşi timp, analistul Igor Boţan crede că toţi parlamentarii au rămas mulţumiţi de prestaţia lui Mignon, în special preşedintele Parlamentului, întrucât preşedintele APCE a venit în Moldova pe filiera Legislativului: "Discursul a fost unul normal. Este foarte important când reprezentantul Consiliului Europei vine la Chişinău. Cred că şi comuniştii au rămas mulţumiţi. În ultimii ani, comunişti au acuzat europenii de duble standarde. Mignon nu s-a lăsat prins în capcana comuniştilor. Este importantă această vizită dacă Moldova va fi scoasă de sub monitorizare APCE".

Potrivit Publika.TV, analistul politic Viorel Cibotaru susţine că "Jean-Claude Mignon ar trebui privit ca o personalitate importantă, dar nu covârşitoare. Abordarea comuniştilor nu este una politicoasă. Preşedintele APCE a venit cu un mesaj festiv. Vizita lui Mignon a arătat într-o lumină favorabilă Parlamentul de la Chişinău, s-a văzut cine face ceva pentru integrare europeană".

Precizăm că oficialul european a acceptat să răspundă şi la întrebările deputaţilor comunişti, care i-au adresat mai multe întrebări legate de închiderea postului de televiziune NIT, dar şi de interzicerea simbolurilor comuniste: secera şi ciocanul. Oficialul european nu a putut spune când Moldova va fi scoasă de sub monitorizarea APCE, menţionând că Moldova trebuie să continue reformele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor