Japonia va intensifica securitatea după exerciţiul maritim chinez din Pacific

Guvernul japonez a activat în mod oficial planurile de întărire a capacităţilor de apărare a regiunilor sud-vestice ale ţării ca răspuns la un exerciţiu maritim la scară mare desfăşurat luna trecută de către Armata de Eliberare a Poporului în Pacificul de Vest.
Andrei Popescu
06.01.2015

alte articole

Distrugătorul japonez din clasa Chokai. (Captură Foto)
Andrei Popescu
06.01.2015

Guvernul japonez a activat în mod oficial planurile de întărire a capacităţilor de apărare pentru regiunile sud-vestice ale ţării ca răspuns la un exerciţiu maritim la scară mare desfăşurat luna trecută de către Armata de Eliberare a Poporului în Pacificul de Vest, raportează publicaţia niponă Mainichi Shimbun.

Pentru a întări apărarea naţională, conform raportului din 4 ianuarie, Tokyo doreşte ca noua sa Brigadă de Amfibii pentru Desfăşurare Rapidă (ARDB) din cadrul Forţelor Terestre de Apărare ale Japoniei să fie inclusă în centrul puterii sale militare şi de asemenea va trimite amfibii şi soldaţi în oraşul Sasebo, situat în prefectura Nagasaki din sud-vestul ţării.

Conform strategiei guvernului japonez, ARDB, care este modelată după Trupele Marine americane, îşi va asuma un rol important de “recuperare a insulelor ocupate de inamici” până în 2018.

Între timp, Forţele de Apărare Aeriană ale Japoniei îşi vor creşte la 40 numărul total de avioane de luptă aflate la baza din Naha, capitala celei mai sudice prefecturi nipone, Okinawa. De asemenea, va avea loc o dublare a flotei sale de avioane de luptă F-15, de la una la două, precum şi o mărire a personalului cu aproximativ 450 de persoane, a mai susţinut raportul.

Ţinând cont că Okinawa şi cea mai sudică insulă niponă, Kyushu, vor deveni linia întâi a apărării terestre a ţării, Japonia va trimite cel puţin 4.000 de oficiali ai apărării în cele două regiuni, a adăugat raportul.

Pe lângă insula Okinawa, guvernul japonez va instala de asemenea o prezenţă militară în patru insule situate lângă coasta prefecturii Okinawa. În particular, insula Yonaguni va primi în acest an o forţă de monitorizare a coastei formată din aproximativ 150 de persoane, în timp ce insulele Miyako, Ishigaki şi Amami Oshima vor primi fiecare aproximativ 350 de soldaţi.

Aceste mişcări militare ale Japoniei par să fie un răspuns la un exerciţiu maritim major desfăşurat luna trecută de marina Armatei de Eliberare a Poporului (AEP) în Pacificul de Vest. Cel puţin 15 nave de suprafaţă şi mai multe avioane de luptă, provenite din trei flote majore ale AEP, au participat la exerciţiul maritim. Unele nave au trecut prin strâmtoarea Osumikaikyo din sud-vestul Japoniei, precum şi pe lângă Insulele Kuril şi prin Strâmtoarea La Perouse în nord. Unii comentatori au sugerat că exerciţiul maritim părea să fie o demonstrare a strategiei pe care o va folosi AEP pentru flancarea Japoniei în cazul unui conflict militar.

“După faptă şi răsplată” pare să fie o temă continuă între China şi Japonia în ultimii câţiva ani, deoarece fiecare dintre cele două state încearcă să obţină un avantaj în defavoarea celeilalte în disputa teritorială asupra Insulelor Diaoyutai (Diaoyu pentru China, Senkaku pentru Japonia), situate în Marea Chinei de Est.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor