China - distrugătorul chinez performant 052D leagă Beijingul Kievul şi Moscova cu fire greu de rupt



Kunming, primul distrugător de tip 052D al Armatei de Eliberare a Poporului.
Kunming, primul distrugător de tip 052D al Armatei de Eliberare a Poporului. (Internet photo)

Distrugătorul chinez de tip 052D, cea mai avansată clasă dintre distrugătoarele Armatei de Eliberare a Poporului (AEP), este capabil acum să transporte rachete de croazieră supersonice anti-navă, conform unei analize publicate de Centrul de Informaţii Kanwa cu sediul în Canada.

Însă noile schimbări geopolitice din zona Mării Negre au creat probleme acestei nave, care poate deveni un subiect de îngrijorare pentru SUA.

052D are diverse dezavantaje cauzate de introducerea turbinei cu gaz DN/DA80 de provenienţă ucraineană, care îi limitează viteza. Turbina este folosită în Rusia şi India pentru a pune în mişcare mai degrabă navele comerciale decât navele de război, deoarece consumă mult gaz.

Mai rău pentru chinezi, fără un suport corespunzător din partea Ucrainei, China este incapabilă să desfăşoare operaţiunile de întreţinere şi reviziile generale pentru turbină. La fel ca în cazul avioanelor de luptă chineze, care se bazează pe motoare importate din Rusia, navele de luptă ale AEP au nevoie de turbine din Rusia şi Ucraina, dar conflictul din regiune a blocat accesul la personalul ucrainean capabil să întreţină turbinele.

Inginerii chinezi au proiectat diverse rachete avansate pentru distrugătoarele de tip 052D, conform raportului. Folosindu-şi sistemul radar de scanare, supranumit Chinese Aegis, distrugătorul 052D poate fi considerat încă o ameninţare serioasă pentru forţele americane din Pacificul de Vest. O rachetă anti-navă încărcată la bordul distrugătorului este aproape identică cu racheta supersonică de croazieră C-Club-N proiectată de Rusia. Raza de atac a rachetei ruseşti este de 220 km şi este dificil de interceptat datorită vitezei sale supersonice.

Între timp, sistemul HQ-9 de apărare anti-aeriană instalat pe distrugător îi oferă protecţie împotriva atacurilor aeriene. Încă nu se ştie dacă aceste nave sunt capabile să folosească sistemul mai avansat HQ-16, dar în orice caz 052D va continua să joace un rol important în formarea viitoarelor grupuri marine de luptă ale Armatei de Eliberare a Poporului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe