Japonia suspendă încă 1 milion de doze Moderna din temeri legate de contaminare

Sigla producătorului japonez de medicamente Takeda Pharmaceutical este  afişată la sediul companiei din Tokyo la 25 aprilie 2018
Sigla producătorului japonez de medicamente Takeda Pharmaceutical este afişată la sediul companiei din Tokyo la 25 aprilie 2018 (Kazuhiro Nogi / AFP / Getty Images)

Autorităţile japoneze au suspendat încă un milion de doze de vaccin anti-COVID-19 Moderna pe 29 august din centrele de distribuţie în două regiuni, ca urmare a temerilor legate de o eventuală contaminare cu substanţe necunoscute, potrivit guvernelor locale.

Cea mai recentă suspendare vine la o zi după ce oficialii au transmis că doi bărbaţi în vârstă de 30 de ani au murit după ce au primit doze din loturi Moderna contaminate plasate sub anchetă - aproximativ 1,63 milioane de doze - la începutul acestei luni.

Okinawa, o prefectură japoneză formată din peste 150 de insule, a anunţat într-o declaraţie că a suspendat utilizarea vaccinurilor Moderna COVID-19 într-un centru important de vaccinare din oraşul Naha, a raportat The Japan Times.

În prefectura Gunma, situată la nord de Tokyo, loturile contaminate au fost suspendate din cauza unor preocupări similare, deşi un oficial japonez a menţionat că vor continua să distribuie „loturi care nu sunt afectate de incident”.

Peste 2,6 milioane de doze de Moderna sunt afectate în prezent în Japonia. Săptămâna trecută, trei loturi totalizând 1,63 milioane de doze au fost suspendate din motive de siguranţă după ce au fost descoperite „materiale străine” în cel puţin 390 de doze - sau 39 de flacoane - din vaccinul Moderna, provenind din opt locuri de vaccinare.

Citiți și Studiu israelian arată că imunitatea naturală este de 13 ori mai eficace în blocarea variantei Delta decât vaccinurile

O substanţă neagră a fost găsită într-un flacon de vaccin Moderna din Gunma, a declarat un oficial al prefecturii. În Okinawa, substanţele negre au fost observate în seringi şi într-o fiolă, iar un material roz a fost găsit într-o seringă diferită.

Ministerul japonez al Sănătăţii a declarat că unele incidente ar fi putut fi cauzate de introducerea incorectă a acelor în flacoane, rupând bucăţi din dopul de cauciuc.

Moderna a descris anterior substanţele contaminante ca fiind „particule” care nu prezentau probleme de siguranţă sau eficacitate.

Producătorul de medicamente din SUA şi Takeda Pharmaceutical au afirmat, într-o declaraţie comună din 28 august, că au fost înştiinţaţi cu privire la decesele din Japonia, numindu-l „eveniment tragic” şi adăugând că în prezent nu există dovezi că serul a cauzat aceste decese.

„În acest moment, nu avem nicio dovadă că aceste decese sunt cauzate de vaccinul Moderna COVID-19 şi este important să efectuăm o investigaţie formală pentru a determina dacă există o legătură”, au declarat companiile.

Moartea celor doi bărbaţi, în vârstă de 30 şi 38 de ani, a avut loc în august. Amândoi au suferit de febră a doua zi după ce au primit a doua doză provenind de la unul dintre loturile suspendate. Cei doi au murit la două zile după aceea.

Aproape 1.000 de persoane din Japonia au murit după ce au fost inoculaţi cu vaccinuri produse de compania Pfizer, în timp ce 11 au murit după ce au primit vaccinul Moderna. Ministerul japonez al Sănătăţii a declarat că nu a stabilit o legătură de cauzalitate între vaccinuri şi decese.

Până la 30 august, 15.969 de japonezi au murit de COVID-19, boala cauzată de virusul Wuhan, de la începutul pandemiei, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii. O mare parte a ţării a fost plasată sub măsuri stricte ca răspuns la virus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură