Japonia: Două persoane decedate după ce au făcut vaccinul Moderna din loturile contaminate

Logoul companiei Moderna
Logoul companiei Moderna (Alex Gottschalk/DeFodi Images via Getty Images)

Săptămâna trecută, datele dintr-un studiu canadian au arătat că serul Moderna a dus la efecte secundare dăunătoare, cum ar fi miocardita şi pericardita (inflamarea muşchiului inimii) de aproape 2,5 ori mai des decât vaccinul produs de Pfizer-BioNTech.

Două persoane au murit după ce au făcut vaccinuri folosind serul Moderna dintr-un lot care a fost suspendat ulterior, după ce s-a dovedit că era contaminat cu substanţe necunoscute de origine metalică, a declarat sâmbătă Ministerul Sănătăţii din Japonia.

Loturile contaminate au fost menţionate pentru prima dată la începutul săptămânii.

Cu toate acestea, simptomele deceselor se potrivesc profilului bolnavului tipic de miocardită indusă de vaccin: efectele secundare tind să afecteze bărbaţii de 20 şi 30 de ani, relatează Reuters.

Decesele lor au avut loc la câteva zile de la primirea celei de-a doua doze de vaccin.

Bărbaţii, în vârstă de 30 de ani, au murit luna aceasta la câteva zile de la primirea celei de-a doua doze de ser Moderna, a declarat ministerul într-un comunicat. Fiecare dintre ei a fost injectat cu ser dintr-unul din cele trei loturi de fabricaţie suspendate joi. Cauzele morţii sunt încă anchetate.

Japonia a blocat utilizarea a 1,63 milioane de doze Moderna expediate către 863 de centre de vaccinare la nivel naţional, la peste o săptămână după ce distribuitorul intern Takeda Pharmaceutical Co a primit rapoarte privitoare la existenţa unor contaminări în unele flacoane.

"În acest moment, nu avem nicio dovadă că aceste decese sunt cauzate de vaccinul Moderna COVID-19", au declarat sâmbătă Moderna şi Takeda. "Este important să se efectueze o anchetă formală pentru a determina dacă există vreo legătură."

Citiți și OMS începe să livreze vaccinuri chineze în ţări din Africa şi Asia

Guvernul japonez a mai spus că nu au fost identificate probleme de siguranţă sau eficacitate, iar suspendarea celor trei loturi Moderna a fost o măsură de precauţie. Fumie Sakamoto, managerul de control al infecţiilor de la Spitalul Internaţional Sf. Luca din Tokyo, a avertizat împotriva stabilirii unei legături între vaccinuri şi decesele raportate sâmbătă.

"Este posibil să existe doar o relaţie temporală între vaccinare şi moartea acestora", a declarat Sakamoto pentru Reuters. "Sunt atât de multe lucruri pe care încă nu le ştim, astfel că nu putem trage concluzii cu privire la aceste două cazuri."

Potrivit guvernului japonez, ambii bărbaţi care au murit au avut febră a doua zi după inocularea cu a doua doză şi au murit la două zile după ce au făcut febră. Nu a existat nicio dovadă că dozele făcute conţineau contaminanţi, a afirmat un oficial al Ministerului Sănătăţii (deşi provin din loturile contaminate).

Există şi posibilitatea ca moartea lor să fi fost cauzată pur şi simplu de efecte secundare rare şi nu din cauza contaminanţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură