Japonia suspendă temporar folosirea a 1,6 milioane de doze de vaccin Moderna contaminat cu o substanţă străină

O doză de vaccin Moderna
O doză de vaccin Moderna (Jacob King/AFP via Getty Images)

Japonia a oprit utilizarea a 1,63 milioane de doze de ser Moderna după ce Ministerul Sănătăţii a raportat prezenţa unor substanţe străine în unele flacoane de vaccin nedeschise.

Agenţii medicali din toată ţara au raportat 39 de cazuri de substanţe străine plutind în flacoane de vaccin neutilizate, potrivit Kyodo News. Flacoanele au fost găsite în opt centre de vaccinare din cinci prefecturi - Ibaraki, Saitama, Tokyo, Gifu şi Aichi.

Autorităţile japoneze din domeniul sănătăţii afirmă că 1,63 milioane de doze de vaccin Moderna provin din trei loturi de vaccinuri produse în Spania cu numerele de loturi 3004667, 3004734 şi 3004956, potrivit Japon Times. Utilizarea vaccinurilor din aceste loturi a fost suspendată temporar ca măsură de siguranţă.

Substanţele găsite în flacoanele de vaccin erau particule minuscule cu dimensiuni de câţiva milimetri, deşi nu se ştie din ce material sunt făcute.

Moderna nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii a publicaţiei Insider cu privire la substanţele străine găsite în vaccinuri.

Japonia foloseşte trei vaccinuri în programul său naţional de vaccinare - Moderna, Pfizer-BioNTech şi Oxford-AstraZeneca. Japonia a vaccinat 48,4% din cei 126 de milioane de locuitori din 24 august. Vaccinul Moderna a fost aprobat pentru utilizare în Japonia pe 21 mai.

Cu toate acestea, procesul de inoculare a fost relativ lent. În luna mai, guvernul japonez a arătat că zeci de milioane de vaccinuri COVID fuseseră irosite, deoarece guvernele municipale nu au putut stabili linii de aprovizionare suficient de rapid pentru a face faţă implementării, a raportat Japan Times.

Vineri a fost impusă o stare de urgenţă în Hokkaido, Miyagi, Gifu, Aichi, Mie, Shiga, Okayama şi prefecturile Hiroshima, care va dura până pe 12 septembrie.

Aceasta se adaugă la starea de urgenţe active în prefecturile Tokyo, Ibaraki, Tochigi, Gunma, Chiba, Saitama, Kanagawa, Shizuoka, Kyoto, Osaka, Hyogo, Fukuoka şi Okinawa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură