Japonia se retrage din Comisia internaţională pentru vânătoarea de balene

Autorităţile japoneze anunţă că vor relua vânătoarea de cetacee în scopuri comerciale începând cu luna iulie 2019.
. (Cameron Spencer / Getty Images)
Mioara Stoica
26.12.2018

Japonia a decis să se retragă din Comisia internaţională pentru vânătoarea de balene (International Watch Company /IWC), un organism înfiinţat în urmă cu şapte decenii pentru a asigura conservarea acestor cetacee şi a evita vânătoarea fără discernământ în oceane. Decizia a fost anunţată miercuri, 26 decembrie de purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga, care a declarat că începând cu luna iulie, balenierele japoneze îşi vor relua activitatea în apele teritoriale, exclusiv în scopuri economice.

"În întreaga sa istorie, Japonia a folosit balenele nu numai ca sursă de proteine, ci şi pentru diverse scopuri", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului lui Shinzo Abe.

Japonia a fost membru al IWC din 21 aprilie 1951 şi până în prezent a respectat moratoriul privind vânătoarea comercială a balenei convenită în 1982, deşi organizaţiile de animale pretind că au efectuat o vânătoare comercială sub acoperire.

Yoshihide Suga a afirmat că, după retragere, ţara va acţiona ca observator în cadrul organizaţiei şi a asigurat că Guvernul de la Tokio rămâne angajat în gestionarea resurselor marine conform datelor ştiinţifice. Purtătorul de cuvânt a spus că decizia a fost luată după ce Japonia s-a convins că "modificarea moratoriului nu a fost luată în considerare în mod corespunzător".

Retragerea Japoniei este rezultatul ameninţărilor Guvernului japonez în acest sens şi a succesului minor de a convinge alţi membri să modifice moratoriul privind vânătoarea de balene şi de a permite pescuitul reglementat de IWC. În ciuda acestui moratoriu, Japonia a continuat să captureze balene în apele Oceanului Antarctic şi Pacificului de Nord doar în scopuri ştiinţifice.

Această posibilitate este inclusă în Convenţia internaţională privind reglementarea vânătorii de balene, semnată în 1946, deşi organizaţiile de animale au acuzat Japonia că vânează balene nu doar din motive ştiinţifice. Plecarea Japoniei de la IWC are loc pe fondul confruntărilor dintre ţările care doresc să pună capăt moratoriului intrat în vigoare în sezonul 1985/1986 şi naţiunile care doresc să fie funcţional în continuare. Ultimul capitol al acestei ciocniri a avut loc la întâlnirea din septembrie din Brazilia.

Membrii IWC au respins atunci cu o majoritate (41 de voturi împotrivă, 27 pentru şi 2 abţineri) propunerea Japoniei de a crea un comitet de vânătoare durabil, fapt care a determinat Tokio să abandoneze forul.

Potrivit rapoartelor anterioare, guvernul japonez intenţionează ca vânătoarea de balene comerciale în apele sale să se limiteze doar la anumite specii, cum ar fi balena Minke (Balaenoptera acutorostrata), care se estimează că este în număr suficient de mare. Declaraţia oficială citită de Suga în conferinţa de presă zilnică afirma că "dovezile ştiinţifice" indică faptul că "anumite specii şi populaţii de balene sunt din abundenţă".

"Vânătoarea de balene se va desfăşura în conformitate cu legislaţia internaţională şi în limitele de captură calculate conform metodei adoptate de IWC pentru evitarea unui impact negativ asupra resurselor de cetacee", scrie în comunicat. IWC este alcătuită din 89 de ţări, iar prin decizia sa recentă, guvernul japonez se alătură celorlalte naţiuni care s-au retras din această instituţie.

Canada, spre exemplu, a părăsit Comisia în 1982, din cauza nemulţumirii faţă de metodele de definire a moratoriului şi nu au interese în industria vânătorii de balene, iar din 1972 a interzis vânarea acestor cetacee. Captura de balene este legată de tradiţiile de pescuit ale Japoniei, iar carnea, bogată în proteine, a devenit parte din prânzurile şcolare după al doilea război mondial.

Mai multe informaţii: Japanese whaling towns welcome IWC withdrawal but concerns remain over protests

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor