Japonia promite măsuri ca răspuns la decizia Moscovei de a desfăşura rachete în insulele disputate

Japonia a promis că va lua măsuri retaliatorii după ce Rusia a desfăşurat rachete antinavă în insulele disputate din Oceanul Pacific.
Rusia restartează programul trenurilor blindate purtătoare de rachete balistice intercontinentale (Captură)
Andrei Popescu
24.11.2016

Avertismentul are loc în condiţiile în care Moscova a testat cu succes rachete balistice intercontinentale (ICBM) ce urmează să fie folosite în programul său pentru aşa-zisele “trenuri nucleare”.

Forţele armate ruseşti au anunţat în această săptămână că sistemele sale de rachete antinavă Bastion şi Bal sunt operaţionale pe insulele - un arhipelag din Oceanul Pacific - pe care Rusia şi Japonia le revendică de 70 de ani. Insulele disputate, cunoscute sub numele de Kurile în limba rusă, au dus la tensiuni între cele două ţări după cel de-al Doilea Război Mondial, când acestea au fost confiscate de armata sovietică. Acest lucru a împiedicat de asemenea Moscova şi Tokyo să semneze un tratat de pace pentru a pune capăt în mod oficial ostilităţilor din perioada războiului.

“Considerăm că această situaţie are o mare importanţă şi vom răspunde într-o manieră potrivită, după studierea detaliilor”, a declarat miercuri ministrul nipon de Externe, Fumio Kishida.

Totuşi, Kishida a adăugat că speră să se înregistreze un progres referitor la încheierea unui acord de pace cu Moscova în timpul unei vizite în Japonia ce va fi efectuată în luna decembrie de către preşedintele rus Vladimir Putin.

Premierul nipon Shinzo Abe a declarat în acest an că lipsa unui tratat de pace între Moscova şi Tokyo a fost “anormală”.

Au existat câteva obstacole în calea semnării unui tratat de pace între cele două naţiuni. Tokyo insistă că problema suveranităţii insulelor, cunoscute sub numele de Teritoriile Nordice în limba japoneză, trebuie să fie soluţionată înainte de a fi semnat un tratat de pace. Totuşi, Moscova susţine că cele două chestiuni sunt separate şi că a ocupat insulele în mod legitim în 1945.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat miercuri că Ministerul rus al Apărării are motive pentru desfăşurarea rachetelor antinavă în insulele disputate.

Rachetele Bastion au o rază de acţiune de până la 302 km şi au fost utilizate de Rusia în peninsula Crimeea, pe care Kremlinul a anexat-o de la Ucraina în martie 2014. Rachetele antinavă Bal au de asemenea o rază de acţiune similară.

Între timp, au fost publicate rapoarte care susţin că Rusia testează rachete pentru “sistemul de rachete de luptă bazat pe calea ferată”.

“[Testarea] a fost un succes deplin”, a declarat o sursă militară agenţiei ruse de ştiri Interfax, adăugând că testele “pavează drumul pentru alte teste de zbor”.

Conform rapoartelor, platforma mobilă pentru arme, alcătuită din câteva vagoane de tren proiectate să ascundă lansatoarele a şase rachete balistice intercontinentale Yars sau Yars-M şi unităţile lor de comandă, sunt aşteptate să intre în funcţiune în perioada 2018-2020.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor