Japonia ordonă armatei să distrugă orice rachetă nord-coreeană ce se îndreaptă spre teritoriul său
alte articole
Conducerea niponă a plasat armata în stare de alertă şi i-a ordonat să distrugă orice rachetă lansată de Coreea de Nord ce ar putea ameninţa ţara, în mijlocul unor rapoarte privind o lansare iminentă din partea Phenianului.
Ministrul nipon al apărării Gen Nakatani a emis ordinul după apariţia unor rapoarte privind o activitate suspectă la principalul complex pentru sateliţi al Phenianului, conform rapoartelor media publicate vineri.
„Activitatea crescută de la complexul de rachete al Coreei de Nord sugerează că ar putea există o lansare în următoarele câteva săptămâni”, a citat Reuters o sursă familiară cu ordinul dat de conducerea Japoniei.
Nakatani aparent a ordonat distrugătoarelor Aegis din Marea Japoniei să fie pregătite să atace orice proiectil nord-coreean ce s-ar putea îndrepta spre Japonia.
Amplificarea tensiunilor are loc după cel de-al patrulea test nuclear nord-coreean care a avut loc la începutul acestei luni şi despre care s-a declarat că a implicat o bombă cu hidrogen.
„Un test cu rachetă, desfăşurat atât de repede după testul nuclear, ar declanşa temeri că Nordul plănuieşte să încarce focoase nucleare pe rachetele sale, oferindu-i capabilitatea de a lansa un atac”, a declarat Reuters.
Ministrul nipon de externe Fumio Kishida a discutat telefonic cu secretarul de stat american John Kerry, cei doi schimbând informaţii privind modul de cooperare între cele două state în această chestiune.
„Nu putem nega posibilitatea că Nordul va desfăşura o altă acţiune provocatoare”, a declarat Kishida reporterilor în Tokyo.
Ultimul test desfăşurat de Phenian în privinţa unei rachete de rază lungă a avut loc în 2012, când a fost plasat cu succes un satelit pe orbită.
La acea vreme, Occidentul a declarat că lansarea a făcut parte din eforturile Phenianului de a construi o rachetă balistică intercontinentală. Coreea de Nord, totuşi, insistă că operaţiunea din 2012 a fost pur ştiinţifică.
Coreea de Nord acuză SUA că urmăreşte, împreună cu aliaţii săi regionali, să răstoarne guvernul lui Kim Jong-un.
În plus, Phenianul susţine că nu va renunţa la programul său nuclear decât dacă SUA pune capăt politicii sale ostile faţă de Coreea de Nord şi doar dacă va desfiinţa comandamentul militar al SUA, din Coreea de Sud.