Japonia îşi închide ultimul reactor nuclear

Muncitori ai Tokyo Electric Power (Tepco) se pregătesc să evacueze din clădirea reactorului avariat al centralei nucleare Fukushima-Daiichi circa 400 de tone de combustibil nuclear uzat - ARHIVĂ
Muncitori ai Tokyo Electric Power (Tepco) se pregătesc să evacueze din clădirea reactorului avariat al centralei nucleare Fukushima-Daiichi circa 400 de tone de combustibil nuclear uzat - ARHIVĂ (JIJI PRESS / AFP / Getty Images)

După ce închiderea ultimului reactor nuclear, Unitatea 4 din centrala Qi, va intra „ în vigoare de luni dimineaţă", Japonia nu va folosi din energie nucleară, aşa cum s-a întâmplat între lunile mai - iulie 2012 după dezastrul de la centrala Fukushima, potrivit KEPCO.

Au început procedurile pentru închiderea unicului reactor nuclear încă în funcţiune în Japonia, raportează un purtător de cuvânt al gigantului electric KEPCO. Unitatea 4 din centrala nucleară Qi, situată în partea de vest a ţării, este ultima încă activă în arhipelag. După această închidere, Japonia nu va mai putea folosi din nou energie nucleară.

Cele 50 de reactoare răspândite pe întregul teritoriu japonez vor fi complet oprite pentru controale de rutină o perioadă de câteva ore, după care, nu vor mai fi reactivate (cu excepţia a doua dintre ele), din cauza temerilor legate de securitate. Această hotărâre a fost luată în urma incidentului de la centrala atomică de la Fukushima, unul dintre cele mai grave din lume, după cel de la Cernobâl.

KEPCO, care operează în zona bogată şi industrializată din Kansai, a avertizat că există riscul de a nu fi în măsură să furnizeze suficientă electricitate fără ajutorul energiei nucleare şi de a nu putea răspunde în mod adecvat la cerere. Compania s-a bazat pe aceleaşi argumente care au determinat guvernul japonez, în timpul verii 2012, să dea undă verde reluării activităţii la doua unităţi din centrala de la Qi, în prefectura Fukui.

În ultimele luni, KEPCO a prezentat la Nuclear Regulation Authority (NRA) noul program privind securitatea nucleară cât şi cererea pentru a reporni reactoarele aplicând standarde sporite. Înainte de orice repornire, Guvernul central şi furnizorii, după ce primesc autorizaţiile de la NRA , vor încerca să obţină acordul autorităţilor şi comunităţilor locale care găzduiesc instalaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe