Fukushima: Japonia a decis creşterea nivelului de avertizare

Autoritatea de reglementare nucleară din Japonia a decis miercuri creşterea nivelului de avertizare de la 1 la 3, după o scurgere de apă radioactivă care s-a produs în ultimele zile la centrala Fukushima. Nivelul 3 de avertizare, aflat pe o scară de la 0 la 7, corespunde unui ”incident grav” pe scara internaţională a evenimentelor nucleare (INES).
(YOSHIKAZU TSUNO/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
21.08.2013

Autoritatea de reglementare nucleară din Japonia a decis miercuri creşterea nivelului de avertizare de la 1 la 3, după o scurgere de apă radioactivă care s-a produs în ultimele zile la centrala Fukushima. Nivelul 3 de avertizare, aflat pe o scară de la 0 la 7, corespunde unui ”incident grav” pe scara internaţională a evenimentelor nucleare (INES).

De câteva zile, dintr-un rezervor de stocare a apei parţial contaminate s-au scurs 300 de tone de apă radioactivă, care s-au răspândit pe şi în solul centralei. Scurgerea reprezintă cel mai grav incident de la distrugerea centralei nucleare de cutremurul şi tsunami-ul din martie 2011.

Scurgere de apă puternic radioactivă a fost descoperită luni în jurul orei 09.50 (03.50 ora României) şi cu greu a fost identificat marţi rezervorul din care se scurgea apa şi, cum în rezervor mai erau aproximativ 670 de tone, compania care administrează centrala a început să o pompeze pentru a transfera cantitatea de apă puternic radioactivă într-un rezervor intact.

Apa scursă provine, în parte, de la stropirea reactoarelor avariate, acesta fiind un mijloc de răcire indispensabil pentru a se evita încălzirea combustibilului topit.

Nivelul crizei de la centrala Fukushima a crescut de la nivelul 1 "anomalie" la un nivel 3 "incident grav", pe o scară internaţională de evenimente nucleare, a declarat un purtător de cuvânt al Autorităţii de Reglementare Nucleară a Japoniei (ANR).

Cu toate acestea, înainte de a fi luată vreo decizie definitivă, autoritatea de reglementare nucleară a hotărât miercuri să ceară opinia referitoare la acest clasament Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), după care se lua o decizie.

Apa contaminată cu nivel foarte ridicat de radiaţii se scurge dintr-un rezervor de stocare de la Fukushima, potrivit operatorul centralei, Tokyo Electric Power Co. La începutul acestei săptămâni scurgerea fusese clasificată drept o "anomalie".

ANR a publicat miercuri un document pe site-ul său care se preciza: "Judecând după cantitatea şi densitatea de radiaţii din apa contaminată care s-a scurs este cazul unui nivel 3 de evaluare".

Un nivel maxim 7 a fost declarat la centrala Fukushima în urmă cu doi ani, confirmând că este cel mai grav accident nuclear de la Cernobîl încoace.

Dezastrul de la Fukushima

Accidentul nuclear de la centrala electrică atomică Fukushima a avut loc pe 11 martie 2011, ca urmare a cutremurului din nord-estul ţări, urmat de un tsunami de mari proporţii. Centrala, care avea 4 reactoare nucleare, a fost nevoită să recurgă la acumulatoarele electrice de rezervă, care avea însă o capacitate limitată.

La 14 martie Tokyo Electric Power Company, compania care administrează centrala, a declarat că nici sistemul de răcire al reactorului 2 nu mai funcţionează. Fără o răcire corespunzătoare a reactorului se poate ajunge la supraîncălzirea miezului, crescând riscul topirii lui şi al unor explozii.

La 15 martie autorităţile nipone au anunţat că la reactorul 2 a avut loc o explozie care a avariat învelişul acestuia, fapt ce a provocat o creştere dramatică a radioactivităţii în zonă. După această explozie a fost anunţat un incendiu la reactorul 4, care atunci când a avut loc cutremurul era în revizie. Se pare că incendiul provoacă o creştere masivă a radioactivităţii direct în atmosferă,potrivit speculaţiilor conform cărora reactorul respectiv ar avea două găuri de dimensiuni metrice în înveliş (carcasă).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor