Fukushima: 300 de tone de apă radioactivă pe zi se revarsă în mare

6 august 2013 centrala nucleară Dai-ichi în Okuma, prefectura Fukushima.
6 august 2013 centrala nucleară Dai-ichi în Okuma, prefectura Fukushima. (JAPAN POOL / AFP / Getty Images)

În fiecare zi, trei sute de tone de apă radioactivă ajung în Oceanul Pacific în zona care se află în faţa centralei nucleare de la Fukushima, în Japonia. Această admitere şocantă ridică o problemă enormă şi devine o urgenţă naţională, care nu mai poate fi lăsată exclusiv în mâinile stângace ale companiei TEPCO (care gestionează instalaţia), relata vineri presa italiană după o anticipare făcută de ziarul Nikkei.

Se pune în discuţie responsabilitatea directă a Guvernului, cu nevoia de a aloca fonduri publice adecvate: Premierul Shinzo Abe a ordonat Ministerului Economiei, Comerţului şi Industriei (METI) să-şi asume un rol mai activ pentru a încerca să rezolve "problema urgentă", care - chiar dacă până de curând a fost negată – se perpetuează de aproape doi ani şi jumătate. Potrivit rapoartelor, ministerul cere fonduri specifice (ieri, 8 august, Ministerul Finanţelor a stabilit limite de cheltuieli pentru departamentele individuale, pentru următorul an fiscal).

Aşa cum a fost anticipat de către ziarul Nikkei, va costa aproximativ 40 de miliarde de yeni (410 milioane de dolari) realizarea unui proiect de izolare a solului pentru a preveni pătrunderea apei în clădirile deteriorate ale reactorului şi care apoi se varsă în mare, contaminată. Un proiect complex, dar necesar acum că oficialii METI (ministerul care controlează companiile de energie, cum ar fi TEPCO) cunosc faptul că "aproximativ 300 de tone pe zi" este volumul de apă contaminată care se revarsă în mare în fiecare zi. Nu este clar în acest moment cum acest flux a devenit constant la aceste niveluri ridicate şi nici care sunt consecinţele practice.

O delegaţie de administratori publici din zonă au intrat în alarmă şi au cerut companiei TEPCO să limiteze impactul asupra mării, care este de natură să influenţeze economia locală în anii care vor veni.

Guvernul lui Abe a întârziat în abordarea directă a problemei deoarece - dincolo de orice alte considerente - una din promisiunile electorale, pilonul s-ar putea spune, este de dublare a exporturilor de produse agricole şi piscicole în termen de şapte ani: obiectiv care va fi cu siguranţă imposibil de realizat în cazul în care se agravează cazul Fukushima – compromiţând reputaţia din punct de vedere al calităţii şi fiabilităţii produselor alimentare Made in Japonia.

De mai multe săptămâni, Tokyo este supus unei presiuni din străinătate pentru a acţiona mai hotărât şi eficient cu TEPCO care s-a dovedit a fi nu numai reticentă să recunoască gravitatea problemei, dar nu foarte eficientă în tratarea acesteia. Cantitatea de apă contaminată în centrală este tot mai mare, de 400 de tone pe zi: până în prezent, planul fundamental al TEPCO este acela de a construi o gamă largă de rezervoare, dar rămâne nerezolvată în mare măsură problema de infiltrare constantă şi exfiltraţiile de la subsol sau adiacente.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga a declarat că nu există niciun precedent în lume pentru a construi un fel de "perete gros în adâncime" făcut la o scară mare, pentru a proteja şi pentru a preveni contaminarea şi fluxul ulterior în ocean : deci va fi nevoie de bani suplimentari de la cetăţeni, dincolo de cei deja alocaţi de către guvern.