Studiu al radiaţilor de la Fukushima: 18 minori au cancer la tiroidă
alte articole
Un studiu de impact al radiaţiilor emise de la centrala nucleară Fukushima asupra locuitorilor din prefectura unde aceasta este amplasată a relevat că 18 minori au cancer de tiroidă, însă nu a putut fi demonstrată legătura cu dezastrul nuclear generat de centrală.
Accidentul nuclear de la centrala nucleară Fukushima a avut loc la 11 martie 2011, ca urmare a cutremurului din nord-estul ţări, urmat de un tsunami de mari proporţii. La 15 martie autorităţile nipone au anunţat că la reactorul 2 a avut loc o explozie care a avariat învelişul acestuia, fapt ce a provocat o creştere dramatică a radioactivităţii în zonă. După această explozie a fost anunţat un incendiu la reactorul 4, care se pare că a provoacat o creştere masivă a radioactivităţii direct în atmosferă, potrivit speculaţiilor conform cărora reactorul respectiv ar avea două găuri de dimensiuni metrice în înveliş (carcasă).
Luni a fost descoperită o scurgere de 300 de tone de apă puternic radioactivă, iar mercuri, Autoritatea de Reglementare Nucleară din Japonia, a evaluat scurgerea de apă radioactivă produsă în ultimele zile la centrala Fukushima la "nivelul 3" (pe o scară internaţională de la 0 la 7) care corespunde unui "incident grav". Apa parţial contaminată s-a scurs, timp de mai multe zile, dintr-un rezervor de stocare instalat în mijlocul altor câtorva sute şi s-a răspândit pe solul centralei nucleare, infiltrându-se parţial în sol.
Acest incident legat de gestionarea apei contaminate, este unul dintre cele mai grave produse de când centrala a fost considerată stabilizată, în decembrie 2011. El vine după accidentul din 11 martie 2011, clasat la nivelul 7, cel mai ridicat nivel.
În urma unui studiu e impact al radiaţiilor asupra locuitorilor din prefectura unde este situată centrala atomică s-a arătat că 18 minori au cancer de tiroidă, dar legătura cu dezastrul nuclear nu a fost totuşi stabilită. Testele au fost făcute de către un comitet de supraveghere a sănătăţii locuitorilor din regiune şi efectuat pe un eşantion de 200.000 de persoane cu vârste de până la 18 ani.
Studiul a relevat că numărul cazurilor de cancer este cu 6 mai mare decât raportul din iunie, efectuat pe un număr mai mic de persoane, iar numărul cazurilor suspecte a crescut de la 15 la 25.
Specialiştii mandataţi de autorităţile prefectorale îşi bazează afirmaţiile pe date comparative, în special cazul dezastrului din 1986, de la Cernobîl şi, tind să creadă că aceste cazuri nu sunt legate direct de accidentul nuclear din 11 martie 2011. Ei susţin că sunt necesari între trei şi cinci ani pentru a se putea stabili o legătură cauză-efect, deci, la doar doi ani de la catastrofa din 11 martie 2011, ar fi prea devreme pentru apariţia unor cazuri de cancer.