Jaful tablourilor din Rotterdam. Instanţa împarte noi pedepse

Judecătoria Sectorului 3 a împărţit luni o serie de noi pedepse în dosarul tablourilor furate din Olanda. În timp ce doi dintre inculpaţi au fost deja condamnaţi anterior după ce şi-au recunoscut faptele, astăzi a venit vremea hoţilor care nu şi-au recunoscut faptele şi a complicilor acestora să fie pedepsiţi, informează B1 Tv.
(photos.com)
Andrei Pricopie
14.07.2014

Judecătoria Sectorului 3 a împărţit luni o serie de noi pedepse în dosarul tablourilor furate din Olanda. În timp ce doi dintre inculpaţi au fost deja condamnaţi anterior după ce şi-au recunoscut faptele, astăzi a venit vremea hoţilor care nu şi-au recunoscut faptele şi a complicilor acestora să fie pedepsiţi, informează B1 Tv.

La 15 iulie, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

Adrian Procop şi Radu Dogaru sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune„ de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat că a aderat la grupul infracţional şi i-a ajutat pe Dogaru, Darie şi Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate, precum şi că a intermediat comercializarea operelor de artă. Petre Condrat, asistentul lui Cătălin Botezatu, a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a înlesnit inculpaţilor Dogaru şi Darie valorificarea a doua dintre operele de artă, "cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei infracţiuni", au precizat procurorii. Mama lui Radu Dogaru, Olga Dogaru, este acuzată că ar fi ştiut despre furt şi ca şi-a ajutat fiul, imediat după acesta.

Pedepsele inculpaţilor

Doi dintre inculpaţi, Eugen Darie şi Radu Dogaru, au fost deja condamnaţi definitiv ca urmare a faptului că aceştia şi-au recunoscut faptele şi au fost judecaţi prin intermediul procedurii simplificată. La 27 februarie, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Radu Dogaru la şase ani de închisoare cu executare şi pe Eugen Darie la cinci ani şi patru luni de închisoare.

În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi inculpaţi, Judecătoria Sectorului 3 a condamnat-o pe Olga Dogaru la 2 ani de închisoare pentru tăinuire, pe Adrian Procop, la şase ani şi opt luni de închisoare şi pe Alexandru Bitu, la doi ani de închisoare cu executare. În cazul lui Condrat, instanţa a decis aplicarea unei amenzi penale pentru tăinuire, în cuantum de 45.000 de lei, echivalentul a 300 de zile de amendă.

Cum tablourile sunt de negăsit, instanţa îi obligă pe hoţi să plătească un prejudiciu de 18 milioane de euro, sumă la care au fost evaluate acestea. Decizia Judecătoriei Sectorului 3 nu este definitivă şi poate fi contestată cu apel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor