Jaful de la ANRP. Crinuţa Dumitran, vizată într-un nou dosar de corupţie

Jaful de la ANRP - instituţie care trebuia să repare nedreptăţile regimului comunist - bate toate recordurile, cu un prejudiciu ce ar putea depăşi, potrivit estimărilor, nu mai puţin de un miliard de euro.
Crinuţa Dumitran
Crinuţa Dumitran (flux24.ro)

Astăzi, procurorii DNA au mai deschis un dosar marca ANRP pe numele Crinuţei Dumitrean. Fosta şefă ANRP Crinuţa Dumitran a fost acuzată de procurori că a luat mită 400.000 de euro de la omul de afaceri Horia Simu într-un dosar în care un teren din Constanţa, în valoare de 880.000 euro, a fost supraevaluat la 8,75 milioane de euro.

Crinuţa Dumitrean, care era la vremea respectivă preşedinta Comisiei Centrale de Despăgubiri din cadrul ANRP, a fost plasată sub urmărire penală pentru luare de mită şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Cine a căzut în plasa procurorilor

Sebastian Cristian Mihai, Virgil Remus Baciu, Oana Vasilescu, Dragoş Bogdan şi Cătălin Florin Teodorescu, membri în aceeaşi comisie din cadrul ANRP, alături de Florentina Savu, consilier în cadrul ANRP, la data faptelor, au fost acuzaţi şi ei de abuz în serviciu.

La rândul său, Horia Sima a fost pus sub urmărire penală pentru dare de mită, spălare a banilor, în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, în timp ce expertul evaluator Horaţiu Alin Dima este acuzat de luare de mită şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.

Dosarul, văzut prin ochii procurorilor

"La data de 22 octombrie 2009, suspectul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziţionat drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa, preţul cesiunii fiind de 700.000 euro.

De la acea dată, suspectul Simu Horia a iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare.

Urmare a acestor demersuri, la data de 26.05.2011, suspecţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Savu Florentina, Bogdan Dragoş, Teodorescu Cătălin Florin şi o altă persoană, în calitate de preşedinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente) şi a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care, valoarea unui teren în suprafaţă de 25 hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei.

Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.875.000 euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către suspectul Simu Horia şi alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase.

Concret, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare, întocmit cu nerespectarea Standardelor Internaţionale de Evaluare, nu au constatat faptul că suspectul Dima Alin Horaţiu a supraevaluat terenul respectiv, deşi aveau cunoştinţă de faptul că suprafaţa respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanţa şi avea destinaţia de teren agricol.

Mai mult, în cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidenţiată poziţia exactă a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzacţii de vânzare, ci doar oferte de vânzare a unor terenuri situate în intravilanul şi extravilanul municipiului Constanţa care nu aveau categoria de folosinţă teren agricol.

Raportul de evaluare respectiv a fost avizat anterior, pentru conformitate cu prevederile Standardelor Internaţionale de Evaluare şi a Legii nr. 247/2005, de către suspecta Savu Florentina, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce derivau din funcţia de consilier în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor – Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Pentru "ajutorul acordat", în perioada decembrie 2010 – februarie 2011, suspecta Dumitrean Crinuţa Nicoleta a acceptat promisiunea şi a pretins, iar în perioada iulie - august 2011, a primit, prin intermediari, de la suspectul Simu Horia suma de 400.000 euro.

În acelaşi context şi pentru acelaşi motiv, în perioada decembrie 2010 - februarie 2011, expertul evaluator, Dima Alin Horaţiu, a primit prin intermediar de la acelaşi suspect suma de 5.000 euro.

În perioada 24.06.2011 – 11.11.2011, suspectul Simu Horia a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei totale de 5.066.300 euro, obţinută în maniera de mai sus, prin încheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui număr de nouă contracte de împrumut, nereale."