Jack King, celebra "voce Apollo", audiată de l miliard de ascultători, a decedat la 84 de ani

Jack King de la NASA ,"vocea Apollo", a cărui voce a devenit celebră odată cu numărătoarea inversă care a lansat naveta spaţială Apollo, prima misiune pe Lună cu oameni la bord -, a decedat joi în Florida, relatează USA Today.
Jack King (wikipedia.org)
Flori Mladin
12.06.2015

Jack King de la NASA ,"vocea Apollo", a cărui voce a devenit celebră odată cu numărătoarea inversă care a lansat naveta spaţială Apollo, prima misiune pe Lună cu oameni la bord -, a decedat joi în Florida, relatează USA Today.

King, în vârstă de 84 de ani, a murit de insuficienţă cardiacă la un spital în apropierea Centrului Spaţial Kennedy, locul unde a realizat numărătoarea inversă pentru lansarea primei misiuni umane pe Lună, în 1969.

Originar din Boston, King a ajuns la Cape Canaveral, ca reporter Associated Press în 1958 şi doi ani mai târziu a devenit responsabil cu informarea publicului la NASA în perioada programului Mercury, care urma să devină apoi Centrul Spaţial Kennedy.

El a fost desemnat şi pentru lansarea misiunii Gemini 4 acum 50 de ani, dar este mai cunoscut pentru lansarea în 16 iulie 1969 a navetei spaţiale Apollo 11, când peste un miliard de oameni l-au auzit rostind numărătoarea inversă pentru lansarea spre lună. La bordul navetei se mai aflau astronauţii Neil Armstrong, Buzz Aldrin şi Michael Collins, iar după cinci zile, Armstrong a devenit primul om care a păşit pe Lună.

O lume întreagă urmărea entuziasmată fascinantul eveniment care avea loc şi au ascultat vocea calmă a lui King, în care se simţea înteaga experienţă pe care o avea în domeniu.

King a plecat din Florida la Houston în 1972 şi a devenit director de afaceri publice la Centrul Spaţial Johnson al NASA. Acesta a ajutat şi la elaborarea planului de comunicare pentru prima misiune de cooperare a NASA cu Uniunea Sovietică, proiectul Apollo-Soyuz în 1975, care a inclus prima vizionare TV în direct a unei lansării ruseşti.

Ca hobby, el a fost un fan devotat al sportului în Boston, se întâlnea în mod regulat cu prietenii la Surf Bernard în Cocoa Beach, iar mai târziu la Rusty în Port Canaveral.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor