Iurie Reniţă: În R. Moldova se impune modificarea radicală a sistemului de pensii

Sistemul de pensii din R. Moldova conţine prevederi din perioada sovietică ce favorizează nejustificat anumite categorii sociale şi profesionale, de aceea legislaţia trebuie ajustată la realităţile şi necesităţile actuale, afirmă deputatul ACUM Iurie Reniţă.
Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă (Epoch Times România)
Ştefan Sârbu
30.08.2019

Deputatul blocului ACUM, Iurie Reniţă constată că actualul sistem de pensii din Republica Moldova conţine o mulţime de carenţe astfel, se impune o modificare substanţială a acestuia pentru ca să conţină, dincolo de principiul contribuţiei personale, şi elemente indispensabile de corectitudine socială şi morală.

În opinia parlamentarului, sistemul de pensii are multe aspecte din perioada sovietică, favorizând în mod evident şi nejustificat anumite categorii sociale şi profesionale. „De mult timp se impunea o modificare radicală a sistemului de pensii, dar a lipsit voinţa politică necesară. Sper foarte mult că în prezent aceasta există!”

„Urmează să identificăm şi alte surse financiare pentru a majora semnificativ pensiile celei mai numeroase categorii de cetăţeni – cei cu pensii foarte mici şi mici”, a adăugat Iurie Reniţă informând că pentru atingerea acestor obiective social majore s-a convenit cu Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ala Nemerenco, să se purceadă la modificarea legislaţiei în domeniu pentru a o ajusta la realităţile şi necesităţile actuale, fără a ignora condiţiile de echitate şi solidaritate socială.

Potrivit unei informaţii solicitate de Iurie Reniţă, Casa Naţională de Asigurări Sociale a informat că cea mai mare pensie lunară din R. Moldova este de 224197,15 (două sute douăzeci şi patru de mii 197 de lei şi 15 bani), aceasta aparţinând unui asigurat care a activat în domeniul financiar-bancar.

De la 20 la 30 mii de lei primesc 297 persoane, de la 30 la 40 mii lei primesc 31 persoane, de la 40 la 50 mii lei ridică 14 persoane, de la 50 la 60 mii lei – 3 persoane, de la 60 la 70 mii lei – 2 persoane, de la 70 la 80 mii lei – o persoană, de la 90 la 100 mii lei – o persoană şi de la 100 mii de persoane – 4 persoane.

De menţionat că potrivit datelor statistice operative la situaţia din 1 august 2019, numărul total al beneficiarilor de pensii aflaţi la evidenţă în sistemul informaţional al CNAS constituie 700614 persoane cu mărimea medie a pensiei de 1897,18 lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor