Iurie Leancă s-a întâlnit cu ministrul pentru Energie al României, Constantin Niţă

Proiectele comune în domeniul aprovizionării cu gaze naturale şi energie electrică au devenit obiectul discuţiilor întrevederii recente a prim-ministrului Iurie Leancă cu ministrul pentru Energie al României, Constantin Niţă, la Chişinău.
Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni (gov.md)
Ana Chitoroagă
21.01.2014

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut în după amiaza zilei de astăzi o întrevedere cu ministrul delegat pentru Energie din România, Constantin Niţă, aflat într-o vizită de lucru la Chişinău. Părţile au discutat despre interconectarea reţelelor de gaze naturale şi de electricitate dintre România şi Republica Moldova.

Potrivit spuselor lui Niţă, lucrările de construcţie a gazoductului transfrontalier Iaşi-Ungheni pe teritoriul României au fost finalizate. De asemenea, în cadrul întrevederii s-a mai vorbit despre construcţia liniilor de electricitate Vulcăneşti-Isaccea şi Străşeni-Ungheni-Iaşi, precum şi despre instalarea pe aceste linii a unor staţii de cuplare în curent continuu de tip back-to-back. Instalarea acestor dispozitive pe linia electrică Vulcăneşti-Isaccea va permite deja în 2015 livrarea energiei electrice din România.

Leancă şi Niţă au discutat despre posibilitatea finanţării de către partea românească a Proiectului Staţia Back&Back Vulcăneşti. Costul proiectului este de circa 65mil. euro.

Reamintim că, gazoductul Ungheni-Iaşi, cu o lungime de 43 km are menirea de a uni reţelele de gaze naturale ale României şi Republicii Moldova. Iniţial, era planificat că gazoductul va fi dat în exploatare în 2013, însă partea moldovenească a demarat lucrările de construcţie abia în august. Şi în noul termen de dare în exploatare - la finele lunii martie, Moldova la fel nu se va încadra.

Nici până acum nu a fost selectată compania care urmează să construiască o ţeavă care va trece pe fundul râului Prut. Actualmente, din cei 11 km de gazoduct a fost construită doar o jumătate. Lucrările de construcţie sunt efectuate de un consorţiu de companii româneşti Habau Pipeline Systems SRL, Inspet SA şi IPM-Partners România SRL. Costul total al proiectului - peste 26 mil. euro, dintre care 7 mil. euro - din fonduri europene.

Un şir de experţi consideră gazoductul, care va permite transportarea a 1,5 mlrd. m3 de gaze naturale anual - eşuat din start, deoarece va rămâne neutilizat. Şi Moldova, şi România cumpără gaze de la "Gazprom"-ul rusesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor