Iurie Leancă s-a întâlnit cu ministrul pentru Energie al României, Constantin Niţă
alte articole
Prim-ministrul Iurie Leancă a avut în după amiaza zilei de astăzi o întrevedere cu ministrul delegat pentru Energie din România, Constantin Niţă, aflat într-o vizită de lucru la Chişinău. Părţile au discutat despre interconectarea reţelelor de gaze naturale şi de electricitate dintre România şi Republica Moldova.
Potrivit spuselor lui Niţă, lucrările de construcţie a gazoductului transfrontalier Iaşi-Ungheni pe teritoriul României au fost finalizate. De asemenea, în cadrul întrevederii s-a mai vorbit despre construcţia liniilor de electricitate Vulcăneşti-Isaccea şi Străşeni-Ungheni-Iaşi, precum şi despre instalarea pe aceste linii a unor staţii de cuplare în curent continuu de tip back-to-back. Instalarea acestor dispozitive pe linia electrică Vulcăneşti-Isaccea va permite deja în 2015 livrarea energiei electrice din România.
Leancă şi Niţă au discutat despre posibilitatea finanţării de către partea românească a Proiectului Staţia Back&Back Vulcăneşti. Costul proiectului este de circa 65mil. euro.
Reamintim că, gazoductul Ungheni-Iaşi, cu o lungime de 43 km are menirea de a uni reţelele de gaze naturale ale României şi Republicii Moldova. Iniţial, era planificat că gazoductul va fi dat în exploatare în 2013, însă partea moldovenească a demarat lucrările de construcţie abia în august. Şi în noul termen de dare în exploatare - la finele lunii martie, Moldova la fel nu se va încadra.
Nici până acum nu a fost selectată compania care urmează să construiască o ţeavă care va trece pe fundul râului Prut. Actualmente, din cei 11 km de gazoduct a fost construită doar o jumătate. Lucrările de construcţie sunt efectuate de un consorţiu de companii româneşti Habau Pipeline Systems SRL, Inspet SA şi IPM-Partners România SRL. Costul total al proiectului - peste 26 mil. euro, dintre care 7 mil. euro - din fonduri europene.
Un şir de experţi consideră gazoductul, care va permite transportarea a 1,5 mlrd. m3 de gaze naturale anual - eşuat din start, deoarece va rămâne neutilizat. Şi Moldova, şi România cumpără gaze de la "Gazprom"-ul rusesc.