Iurie Leancă: Problema transnistreană nu poate fi rezolvată prin atac cavaleresc
alte articole
Problema transnistreană nu poate fi rezolvată prin atac cavaleresc, aşa că trebuie să avem răbdare, deşi "conflictul există de 22 de ani, chiar mai mult decât independenţa Moldovei", a declarat Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, într-un interviu acordat postului de radio "Eho Moskvî". Potrivit "Infotag", oficialul a reiterat faptul că trebuie identificată o soluţie care va face statul moldovenesc mai funcţional, iar cetăţenia moldovenească şi paşapoartele moldoveneşti - mai dorite pentru locuitorii din stânga Nistrului.
"Văd două sarcini principale. Prima: să comunicăm mai strâns cu colegii de la Tiraspol şi nu doar cu conducătorii regiunii, dar şi cu cetăţenii simpli, să le arătăm că ei sunt pentru noi aceiaşi cetăţeni ca şi cei care locuiesc pe malul drept, şi că noi le oferim aceleaşi condiţii. De aceea orice persoană din Tiraspol sau din Râbniţa, atunci când trece Nistrul şi se adresează spitalelor moldoveneşti, beneficiază de aceleaşi servicii ca şi cetăţenii moldoveni. În al doilea rând, prin crearea acestor măsuri de încredere, să rezolvăm anumite probleme concrete, să zicem, pe plan social", a spus Leancă, subliniind că i-a spus liderului autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuc, despre posibilitatea de participare a Transnistriei la obţinerea unei părţi proporţionale din granturile şi creditele diferitelor instituţii europene, ale Băncii Mondiale, pe care donatorii de dezvoltare le alocă Republicii Moldova.
Întrebat dacă vede poporul moldovenesc şi cel român ca un singur popor, Leancă a răspuns că "limba este identică, cultura este aceeaşi", dar a opinat că "acum trebuie să ne ocupăm nu de aceste chestiuni, ci să edificăm un stat european modern în care sentimentul cetăţeniei unice este cel mai important".
În opinia Premierului, "fiecare persoană are dreptul să-şi determine conştiinţa de sine şi identitatea".
Leancă a amintit că limba română este deja o limbă oficială a Uniunii Europene şi de aceea Moldova nu trebuie să cheltuiască milioane de euro ca să traducă legislaţia europeană existentă "în limba naţională".
"În viziunea mea, pur subiectivă, limba română este o limbă foarte frumoasă. Şi cu cât mai mulţi concetăţeni ai noştri - ruşi, găgăuzi, bulgari vor cunoaşte limba română, cu atât integrarea lor în societatea moldovenească va fi mai uşoară, cu atât societatea noastră va fi mai armonioasă. La noi este permisă cetăţenia dublă şi nu doar dublă, unii cunoscuţi de-ai mei în genere prezintă câte patru - cinci paşapoarte. Ai impresia că ei, pur şi simplu, colecţionează aceste paşapoarte", a spus şeful Cabinetului de miniştri, opinând că guvernarea în exerciţiu va reuşi să creeze situaţia în care "oamenii vor crede că, fiind cetăţeni ai Moldovei, ei îşi pot asigura un viitor normal lor şi copiilor lor".