Iulian Fota: România nu este ferită de pericolul terorist, dar nu este o ţintă prioritară

România nu este ferită de pericolul terorist, însă ţara noastră are percepţie bună în zona arabă, susţine fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate Iulian Fota.
Fostul consilier prezidenţial Iulian Fota
Fostul consilier prezidenţial Iulian Fota (Eugen Horoiu)

Într-o intervenţie pentru Digi24, Iulian Fota a explicat că, deşi nu suntem feriţi de pericol, România nu este o ţintă prioritară pentru jihadişti mai ales că ţara noastră este o ţară considerată ca având islamofobie zero.

"România întotdeauna a fost percepută în zona arabă ca o ţară amabilă, prietenoasă, tolerantă faţă de islam, faţă de musulmani şi acest lucru ajută. Modelul dobrogean de convieţuire este binecunoscut în multe zone ale Orientului Mijlociu şi cred că e foarte bine să nu-l pierdem, ba chiar să facem şi mai cunoscută această experienţă românească", a declarat Iulian Fota.

Pe de altă parte, ţara noastră a luat şi măsuri adecvate în trecut.

"Acum trei ani de zile, când a fost atentatul în Bulgaria, acolo a fost o discuţie la nivelul acelor organizaţii teroriste, care ţinte ar fi mai adecvate şi eu cred că fiindcă ai noştri şi-au făcut treaba foarte bine şi garantau un nivel de securitate, i-au „orientat” - cu ghilimelele de rigoare - pe acei atentatori către Bulgaria.

Deci e şi un efort continuu pe care autorităţile şi instituţiile îl depun să protejeze ţara. Dar protecţia este limitată, este relativă, nicio ţară nu poate garanta în faţa terorismului protecţie sută la sută, deci un factor de incertitudine planează şi asupra noastră", a precizat fostul consilier prezidenţial.

Iulian Fota a subliniat însă că ameninţarea din sud, a grupării teroriste ISIS, nu face ca ameninţarea dinspre est – Rusia – să fie dată uitării. Estul şi sudul sunt gestionate împreună, au asigurat şi liderii NATO la ultimul summit al alianţei, potrivit fostului consilier prezidenţial.

În opinia acestuia, cele două ameninţări se şi întrepătrund. Intervenţia Rusiei în Siria e legată atât de Ucraina, cât şi de Statul Islamic.

Pe de altă parte, Iulian Fota este de părere că Moscova poate fi un partener în combaterea terorismului şi a ISIS pentru că ruşii au "expertiză, resurse proprii, propriile metode de lucru".

"Pot fi de folos şi pot ajuta, dar dacă, pe de altă parte, Rusia crede că pentru contribuţia sa în Siria, Occidentul va sacrifica Ucraina, se înşală. Sunt multe voci – şi mă număr printre ele – care ar saluta o cooperare cu Rusia în combaterea terorismului, dar să nu fie un preţ prea mare: să nu fie legat de soarta şi viitorul Ucrainei sau eventual al Republicii Moldova", a adăugat fostul consilier.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne