Italia trimite forţe de poliţie la frontiera cu Franţa

Matteo Salvini a afirmat că timpul pentru glume a trecut. Oficiali francezi au declarat că procedura returnării solicitanţilor de azil – deşi fără acordul Italiei – este o problemă de rutină, însă Salvini a cerut răspunsuri din partea lui Emmanuel Macron.
Matteo Salvini (Getty Images)
Andrei Popescu
22.10.2018

Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a trimis sâmbătă forţe de poliţie în Claviere, o municipalitate alpină situată la graniţa cu Franţa, intensificând o dispută cu autorităţile franceze cu privire la returnarea pe ascuns a imigranţilor în Italia.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Salvini a scris: “Update în privinţa Claviere. Gata cu glumele! Am trimis patrule”, potrivit Deutsche Welle.

Desfăşurarea forţelor de poliţie a avut loc la o zi după ce Salvini a publicat o postare pe Twitter care includea imagini video în care poliţia franceză aparent a lăsat presupuşi imigranţi ilegali în zona graniţei italiene în Claviere. Salvini a cerut preşedintelui francez Emmanuel Macron să dea un răspuns în legătură cu incidentul.

Deşi nu este pentru prima dată când Salvini a criticat în mod deschis autorităţile franceze pentru returnarea imigranţilor în Italia, trimiterea forţelor de poliţie la graniţă este cea mai dură măsură luată de Roma până acum, ce a avut loc pe fondul deteriorării relaţiilor dintre Italia şi Franţa.

Proceduri normale

Claviere este învecinat cu departamentul administrativ francez Hautes-Alpes. Prefectura departamentului a susţinut vineri seara că returnarea unor persoane face parte din “procedurile normale” asupra cărora au convenit forţele de poliţie franceze şi italiene. Prefectura a mai precizat că procedura este de asemenea susţinută de legea europeană.

Potrivit Regulamentului de la Dublin al UE, solicitanţilor de azil trebuie să le fie procesate cererile în prima ţară din cadrul UE în care a intrat şi, dacă se află într-o altă ţară, ei trebuie transferaţi înapoi în statul membru responsabil de procesarea lor.

Regulamentul de la Dublin a fost unul dintre cele mai controversate elemente ale legislaţiei UE în ultimii ani, în condiţiile în care statele membre au încercat deseori să plaseze pe umerii vecinilor lor responsabilitatea pentru solicitanţii de azil. Ca o destinaţie principală pentru imigranţii care traversează Mediterana, Italia a primit un număr mare de imigranţi şi solicitanţi de azil.

Unele ţări, precum Germania, au semnat acorduri bilaterale cu alte ţări UE care subliniază transferul de solicitanţi de azil.

Totuşi, sâmbătă, Salvini a contestat declaraţiile făcute de oficialii francezi, adăugând că nu există niciun acord bilateral între Italia şi Franţa.

Diverşi solicitanţi de azil au fost schimbaţi peste graniţa franco-italiană în ultimii ani.

Salvini a afirmat că, deşi este posibil ca guvernul italian precedent să fi recurs la această practică, “vântul s-a schimbat” şi guvernul său nu mai acceptă ca persoane să fie aduse în Italia din Franţa fără ca poliţia să le verifice identitatea.

Salvini este de asemenea vicepremier şi lider al partidului de extremă dreapta Liga, care împreună cu Mişcarea Cinci Stele formează coaliţia de guvernare. El a acuzat UE, şi Franţa în special, că nu au ajutat Italia în gestionarea fluxurilor de imigranţi. De asemenea, Salvini a susţinut adoptarea de politici dure cu privire la imigranţi şi solicitanţi de azil.

Italia şi Ungaria au adoptat o poziţie dură împotriva imigraţiei, noul guvern italian refuzând să primească în porturile sale nave care salvează imigranţi din largul mării, iar Ungaria votând legi pentru a-i pedepsi pe cei care ajută solicitanţi de azil să intre ilegal pe teritoriul ţării.

De altfel, Salvini şi premierul ungar Viktor Orban au făcut echipă pentru a forma o alianţă politică anti-imigraţie şi conservatoare înaintea alegerilor din mai 2019 pentru Parlamentul European.

În acest context, preşedintele francez Macron a acuzat recent Ungaria că a declarat război Uniunii Europene prin faptul că face echipă cu Italia pentru a se opune cu tărie migranţilor. Macron i-a criticat pe Orban şi Salvini, avertizându-i că orientarea lor spre naţionalism este o “mare greşeală”, potrivit Express.co.uk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor