Roma avertizează Berlinul să nu deporteze imigranţi înapoi în Italia
alte articole
Agenţia de ştiri DPA a aflat că autorităţile landului german sudic Bavaria plănuiesc să înceapă deportarea unor grupuri mari de imigranţi înapoi în Italia.
Potrivit Regulamentului Dublin al Uniunii Europene, cazurile solicitanţilor de azil trebuie procesate la punctele de intrare a imigranţilor în blocul european. Ca land german la frontieră, Bavaria este un punct de intrare în Germania din alte ţări europene, potrivit Deutsche Welle.
DPA a susţinut că nu este clar dacă autorităţile bavareze vor avansa cu deportările din cauza tensiunilor tot mai mari cu Roma generate de problema imigraţiei. Imigranţii transferaţi cu avionul trebuie să fie însoţiţi de poliţişti federali germani, astfel că acţiunea trebuie coordonată cu Berlinul.
Guvernul regional bavarez, susţinut de ministrul federal de Interne, Horst Seehofer, a adoptat o poziţia dură împotriva imigraţiei, insistând că aceştia trebuie să fie trimişi înapoi în punctul de intrare a lor în UE. Seehofer a provocat o dispută majoră în cadrul marii coaliţii de guvernare a Germaniei, atrăgând critici din interiorul alianţei conservatoare, inclusiv din partea cancelarului Angela Merkel.
Pe Twitter, ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, un politician populist de extremă dreapta, a avertizat duminică Berlinul şi Bruxelles-ul că “zborurile neautorizate” nu vor primi acceptul de a intra în ţară.
“Vom închide aeroporturile, aşa cum am închis deja porturile”, a adăugat Salvini.
Potrivit DPA, primul zbor cu imigranţi din München spre Italia, care va transporta aproximativ 40 de solicitanţi de azil, ar putea avea loc chiar luni, iar al doilea zbor este planificat pentru 17 octombrie. Publicaţia italiană Corriere della Sera a notat că Bavaria planifică astfel de zboruri. Câţiva dintre aceşti imigranţi provin din Nigeria, a mai relatat DPA.
Nu se cunoaşte dacă autorităţile din Bavaria au informat guvernul italian în legătură cu planurile lor de deportare. DPA a precizat că oficialii bavarezi nu au negat şi nici nu au confirmat rapoartele.
În prima jumătate a acestui an, Germania a deportat în Italia cel puţin 1.692 de imigranţi.
Potrivit publicaţiei italiene La Repubblica, ţările UE au returnat aproximativ 10 imigranţi pe săptămână în Roma, Milano şi Torino. Aceşti imigranţi sunt duşi apoi în centre de recepţie.
Noul guvern populist al Italiei cere ca celelalte state membre UE să accepte imigranţi, mergând până la ameninţări cu suspendarea plăţilor către UE dacă Roma nu va primi asistenţă în problema imigraţiei.
În luna august, vicepremierul italian Luigi Di Maio a afirmat că UE “a decis să întoarcă spatele Italiei”.
Sute de mii de solicitanţi de azil au ajuns în Italia începând cu 2013, fugind de războaiele, persecuţia şi sărăcia din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia.
Anul trecut, în intervalul ianuarie-august, “100.000 de imigranţi au sosit şi Uniunea Europeană a făcut puţin sau nimic. În acest an, au sosit mai puţin de 20.000 de imigranţi şi Uniunea Europeană în continuare face puţin sau nimic. Aşadar, încă sunt dispus să dezbat, însă recent am discutat de asemenea cu unele ţări non-UE, precum Albania, Serbia şi Muntenegru”, a declarat Salvini într-un interviu acordat luna trecută publicaţiei Deutsche Welle.
Regulamentul Dublin al UE prevede că persoanele trebuie să ceară azil în prima ţară în care au intrat la sosirea lor pe continent, însă noul guvern al Italiei a interzis unui număr tot mai mare de ambarcaţiuni cu imigranţi la bord să andocheze în porturile sale.