“Italia trebuie să se supună”, îl ameninţă Juncker pe Matteo Renzi

Premierul italian a intrat într-o dispută cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, după ce a declarat că îşi va echilibra bugetul în favoarea regiunilor lovite de cutremur şi pentru susţinerea regiunilor care înfruntă un aflux de noi imigranţi, “chiar dacă oficialilor de la Bruxelles le va place sau nu acest lucru”.
Matteo Renzi
Matteo Renzi (Andreas Solaro/AFP/Getty)

Pe baza Pactului UE pentru Stabilitate şi Dezvoltare, statele membre trebuie să îşi menţină deficitele bugetare la niveluri de sub 3% şi să susţină o datorie naţională mai mică de 60% din PIB.

Dar Italia este ţinută sub presiune după ce datoria sa a ajuns la 142,31% din PIB.

Premierul italian Matteo Renzi a declarat: “Juncker susţine că sunt arţăgos. Respectarea regulilor este un lucru, posibilitatea ca acele reguli să obstrucţioneze stabilitatea şcolilor copiilor noştri este un altul”.

“Vom aloca acei bani în afara Pactului UE pentru Stabilitate şi Dezvoltare, indiferent dacă oficialilor din Bruxelles le place sau nu”.

Renzi a fost forţat să se ciocnească cu UE după ce italienii şi-au manifestat nemulţumirea faţă de refuzul blocului de a-i ajuta să facă faţă crizei imigranţilor şi în privinţa problemelor economice pe care le are Italia în sânul zonei euro.

Italienii vor vota luna viitoare în cadrul unui referendum constituţional propus de Renzi, care ar putea deveni un vot legat de poziţia de lider a premierului, similar cu votul pentru Brexit în urma căruia premierul britanic David Cameron a fost alungat de la putere.

Premierul italian a fost mult timp criticat de alegătorii anti-UE în legătură cu relaţia sa apropiată cu blocul, la care se adaugă şi presiunea din partea Partidului Cinci Stele, care îşi consolidează tot mai mult puterea şi influenţa în Italia. Acest partid se opune zonei euro, precum şi Uniunii Europene.

Situaţia are loc după ce Juncker i-a declarat lui Renzi că “trebuie să respecte pacturile cu Bruxelles-ul”.

În prezent, Juncker aplică presiune pe mai multe ţări care nu şi-au redus deficitele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe