Bulgaria cere Uniunii Europene milioane de euro pentru protejarea frontierelor

Sofia a criticat blocul european pentru că, în afară de retorică, oferă prea puţin ţărilor aflate la graniţa exterioară a UE. Guvernul bulgar a cerut Bruxelles-ului să ofere mai mult ajutor Bulgariei pentru a-şi proteja frontiera cu Turcia.
Un gard de sârmă ghimpată este văzut în apropiere de oraşul bulgar Tarnovo la frontiera dintre Bulgaria şi Turcia. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.09.2016

Premierul bulgar, Boiko Borisov a cerut miercuri Uniunii Europene să ofere imediat 160 milioane de euro guvernului său pentru a putea proteja graniţa externă a blocului. Frontiera bulgaro-turcă este unul dintre principalele obiective de atins pentru imigranţii care doresc să ajungă în vestul Europei.

“Doresc mai mult decât declaraţii de solidaritate”, a precizat Borisov în timpul unei vizite la frontiera ţării, adăugând că plănuieşte să folosească viitorul summit UE din Bratislava pentru a face presiuni în legătură cu această chestiune. Borisov s-a alăturat altor naţiuni din linia întâi, precum Italia şi Grecia, care critică ţările mai bogate din vestul continentului pentru aparenta indiferenţă faţă de suferinţa guvernelor europene care se chinuie să poarte povara crizei refugiaţilor.

Premierului Borisov i s-a alăturat şi omologul său ungar Viktor Orban, care este cel mai vocal lider UE în privinţa criticării politicii cancelarului german, Angela Merkel, în ceea ce priveşte acceptarea refugiaţilor şi imigranţilor din Orientul Mijlociu şi Africa.

“O apărare eficientă a Bulgariei este în interesul comun al tuturor”, a declarat Orban, după ce el şi Borisov au inspectat noile garduri de sârmă ghimpată în satul de frontieră Lesovo, unde începe construirea unei bariere de 259 km de-a lungul graniţei turce.

În discursul său despre Starea Naţiunii susţinut miercuri, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a promis că va trimite un număr suplimentar de 200 de grăniceri la frontiera bulgaro-turcă.

Sofia, care se confruntă deja cu problema lipsei banilor necesari pentru a întreţine refugiaţii, a fost criticată pentru condiţiile pe care solicitanţii de azil sunt forţaţi să le îndure în interiorul ţării. Aproximativ 13.000 de refugiaţi au fost înregistraţi în Bulgaria de la începutul acestui an, iar autorităţile au raportat că acel număr s-a dublat în luna august comparativ cu lunile precedente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor