Italia: Monti avertizează asupra escaladării tensiunilor dintre ţările din zona euro (revista presei)

Interviul acordat duminică de premierul italian Mario Monti săptămânalului german Der Spiegel, în care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la tensiunile din zona euro, surpările de teren care au cauzat duminică două victime în regiunea Alto Adige, din nordul Italiei, şi Jocurile Olimpice de la Londra 2012, cu finala probei de 100 de metri, câştigată de jamaicanul Usain Bolt, se află luni pe primele pagini ale ziarelor din Italia.
Premierul italian, Mario Monti. (DANI POZO / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
06.08.2012

Interviul acordat duminică de premierul italian Mario Monti săptămânalului german Der Spiegel, în care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la tensiunile din zona euro, surpările de teren care au cauzat duminică două victime în regiunea Alto Adige, din nordul Italiei, şi Jocurile Olimpice de la Londra 2012, cu finala probei de 100 de metri, câştigată de jamaicanul Usain Bolt, se află luni pe primele pagini ale ziarelor din Italia.

'Monti preocupat de resentimentul faţă de Germania', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie despre faptul că şeful guvernului italian, Mario Monti, s-a arătat îngrijorat, într-un interviu acordat publicaţiei germane Der Spiegel, cu privire la tensiunile în creştere legate de criza din eurozonă, ce pune în opoziţie ţările membre, considerând necesară împiedicarea unei escalade ce ar putea duce la prăbuşirea monedei unice europene.

Întrebat în legătură cu resentimentele manifestate în Italia cu privire la Germania şi în legătură cu aroganţa de care este acuzat Berlinul în ceea ce priveşte gestiunea crizei datoriilor, Monti s-a declarat 'neliniştit', conform materialului ce va apare în numărul de luni al publicaţiei Der Spiegel. Mario Monti a remarcat apariţia unor resentimente în cadrul opiniei publice italiene cu privire la Germania şi în special faţă de cancelarul Angela Merkel, dar şi la adresa întregii Uniuni Europene. 'Germania şi, în general, ţările din nordul Europei, trebuie să accepte o mai mare flexibilitate', a spus Monti, care a adăugat că relaţiile sale personale cu cancelarul Merkel sunt 'cordiale'. 'Ne cunoaştem de foarte mulţi ani şi mă bucur că atât cancelarul Merkel, cât şi ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schaeuble, au recunoscut angajamentul meu personal şi progresele realizate până acum de politica italiană', a spus Monti, declaraţie preluată de cotidianul roman menţionat.

'Presiunea care, în aceşti ultimi ani, a afectat zona euro, poartă deja stigmatul unei rupturi psihologice de Europa', a comentat premierul italian. 'Avem mult de muncă pentru a preveni degenerarea situaţiei', a mai adăugat Monti, care a spus că are intenţia să rămână în funcţie până la terminarea actualei legislaturi italiene, adică până în aprilie 2013, pentru a încerca să salveze Italia de un eventual faliment financiar. 'Am programat, în vara aceasta, numai şase zile de concediu, pentru a continua să lucrez'. Întrebat despre modul în care vede Italia în viitor, Monti a răspuns: 'Sper ca Italia să devină puţin mai plictisitoare pentru observatorii internaţionali'.

'Dacă moneda unică europeană va deveni un factor de dezbinare în Europa, fundaţiile proiectului european ar fi dinamitate', a precizat şeful guvernului italian, care s-a declarat, de asemenea, de acord cu criticile formulate săptămâna trecută de Banca Centrală Europeană (BCE) cu privire la funcţionarea pieţelor de obligaţiuni, unde s-a înregistrat o creştere a costurilor de împrumut pentru Italia şi Spania, aminteşte La Repubblica.

Premierul italian le-a solicitat omologilor săi europeni să-şi păstreze un spaţiu de manevră în relaţia cu parlamentele naţionale. 'Dacă guvernele se vor lăsa complet în voia deciziilor parlamentelor naţionale, fără a-şi păstra un spaţiu de negociere, Europa riscă mai degrabă să se rupă decât să se consolideze', a mai avertizat Monti, declaraţie subliniată de principalul cotidian de la Roma.

'Surpări de teren în Alto Adige, doi morţi', titrează Il Corriere della Sera din Milano, care scrie despre ploile torenţiale violente, care au provocat surpări de teren sâmbătă noaptea, în regiunea Alto Adige, din nordul Italiei, şi care au cauzat moartea a două femei şi dispariţia mai multor persoane, în provincia Bolzano.

Calea ferată de la Brennero a fost închisă din motive de siguranţă şi va fi redeschisă peste circa două săptămâni.

Peste 150 de persoane, în provincia Bolzano, au fost evacuate din casele lor şi transportate într-o sală de gimnastică de la Vipiteno.

Circa 500 de pompieri au fost mobilizaţi în regiunea Alto Adige, pentru a ajuta persoanele afectate de surpările de teren şi pentru a căuta persoanele date dispărute, anunţă cotidianul milanez menţionat.

'Super Bolt: bărbatul-fulger', titrează La Stampa din Torino, care scrie despre succesul jamaicanului Usain Bolt la JO de la Londra 2012, în proba de 100 de metri, cu un nou record olimpic, succes care i-a permis atletului jamaican să confirme medalia de aur obţinută şi în China, acum patru ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor