Bursa din Milano se prăbuşeşte, dezamăgită de cei doi Mario italieni, Monti şi Draghi

Raportul Fondului Monetar Internaţional (FMI) asupra situaţiei crizei economice la nivel mondial şi ultima etapă a turului european al premierului italian Mario Monti, care, după Paris şi Helsinki, s-a deplasat joi la Madrid, unde a purtat convorbiri cu omologul său spaniol, Mariano Rajoy, asupra crizei datoriilor suverane în zona euro, se află vineri în atenţia principalelor ziare din Italia.
(photos.com)
Epoch Times România
03.08.2012

Raportul Fondului Monetar Internaţional (FMI) asupra situaţiei crizei economice la nivel mondial şi ultima etapă a turului european al premierului italian Mario Monti, care, după Paris şi Helsinki, s-a deplasat joi la Madrid, unde a purtat convorbiri cu omologul său spaniol, Mariano Rajoy, asupra crizei datoriilor suverane în zona euro, se află vineri în atenţia principalelor ziare din Italia.

'FMI: Contagiune, zona euro nu a făcut destul', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie despre raportul Fondului Monetar Internaţional, FMI, asupra reacţiei marilor puteri economice împotriva crizei. FMI consideră că ţările din zona euro, dar şi SUA, China, Japonia şi Regatul Unit, nu au luat suficiente măsuri pentru a opri contagiunea crizei datoriilor. Dar zona euro, susţine FMI, nu reprezintă singura preocupare la nivel global, deoarece nici celelalte mari puteri economice mondiale nu au făcut progrese suficiente.

Cotidianul roman mai scrie despre vizita de joi a premierului italian Mario Monti la Madrid, unde s-a întâlnit cu omologul spaniol Mariano Rajoy, cu care a vorbit despre încrederea sa în acţiunile lui Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE). Monti a declarat că 'vede continuitate' în măsurile anunţate joi de Draghi, în ciuda turbulenţelor pieţelor financiare mondiale, care joi au avut o zi dificilă, Bursa din Milano (Piazza Affari) pierzând 4,6%. Dar, în ciuda acestor dificultăţi, Monti a definit 'curajoase' reformele realizate în Spania de guvernul de dreapta al lui Rajoy.

'Stabilizarea pieţelor şi costurile de finanţare depind de capacitatea zonei euro de a gestiona criza în mod eficace. Am încredere că UE va găsi în curând un acord asupra unităţii bancare la nivel european', a mai declarat Monti la Madrid, în cursul unei conferinţe de presă comune cu Rajoy, la terminarea convorbirilor bilaterale. 'Italia şi Spania sunt decise să menţină integritatea şi stabilitatea zonei euro, protejând-o prin toate măsurile care vor fi necesare', a mai spus Monti, care a subliniat admiraţia sa faţă de angajamentul Spaniei, relevă La Repubblica.

Monti, înainte de a se deplasa la Madrid, joi, în cursul unei întâlniri la Helsinki cu un grup de antreprenori, mai subliniase îngrijorarea sa în legătură cu posibilele consecinţe ale crizei datoriilor, declarând: 'Dacă randamentele obligaţiunilor guvernamentale pe zece ani, ale ţărilor europene aflate în mare dificultate, vor continua să crească, există riscul ca, în Italia, să avem un viitor guvern euro-sceptic, care să se îndrepte împotriva Europei şi împotriva monedei unice europene, un guvern care să nu respecte disciplina fiscală impusă de UE'. Un mesaj clar trimis partidelor din Italia şi ţărilor europene care susţin rigoarea şi austeritatea, comentează cotidianul roman menţionat.

'Draghi dezamăgeşte pieţele financiare', titrează Il Corriere della Sera din Milano, care scrie despre conferinţa de presă ţinută joi la Frankfurt de Mario Draghi, care a spus că BCE 'este gata să ia măsuri neconvenţionale pentru a apăra moneda unică europeană, care este ireversibilă', susţinând şi importanţa celor două fonduri europene pentru salvarea statelor din zona euro, FESF, Fondul European de Stabilitate Financiară, şi MES, Mecanismul European de Stabilitate. Dar fostul Guvernator al Băncii Italiei, Mario Draghi, a mai declarat că 'BCE nu poate înlocui guvernele' în efortul de consolidare a bugetelor ţărilor membre ale UE.

'Criza economică: FMI critică zona euro', titrează La Stampa din Torino, care scrie despre raportul Fondului Monetar Internaţional asupra economiilor mondiale, în care se susţine că nu au fost luate suficiente măsuri pentru a opri contagiunea crizei în zona euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor