Monti nu exclude posibilitatea ca Italia să poată avea nevoie de ajutoare din partea UE

Turneul european al premierului italian Mario Monti, care, după vizita de marţi de la Paris, s-a deplasat miercuri în Finlanda, iar joi va sosi în Spania, pentru a purta convorbiri legate de criza din zona euro, se află joi în atenţia ziarelor din Peninsulă.
Premierul italian, Mario Monti. (MIKKO STIG / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
02.08.2012

Turneul european al premierului italian Mario Monti, care, după vizita de marţi de la Paris, s-a deplasat miercuri în Finlanda, iar joi va sosi în Spania, pentru a purta convorbiri legate de criza din zona euro, se află joi în atenţia ziarelor din Peninsulă.

'Monti cere respect pentru BCE', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că la Helsinki Monti s-a întâlnit cu premierul finlandez Jyrki Katainen şi cu un grup de antreprenori. În cursul unei conferinţe comune de presă, după convorbirile cu primul-ministru finlandez, Monti a declarat că euro nu poate deveni un factor de 'dezbinare' şi că trebuie să fie găsite soluţii împărtăşite pentru a lupta împotriva crizei din zona euro, demonstrând respect pentru 'independenţa Băncii Centrale Europene'.

Vizita lui Monti la Helsinki a reprezentat etapa cea mai delicată a misiunii sale în Europa, Finlanda fiind una dintre ţările din UE care insistă asupra măsurilor de rigoare şi austeritate. Premierul finlandez a declarat că 'Italia, în acest moment, nu are nevoie de sprijin din partea Europei', dar Monti a răspuns că 'pentru Italia, ajutoarele ar putea deveni necesare, probabil, din cauza faptului că pieţele financiare internaţionale par a nu înţelege pe deplin eforturile depuse de guvernul italian şi rezultatele obţinute până acum în ceea ce priveşte redresarea conturilor publice ale ţării', comentează cotidianul roman menţionat.

Monti a mai declarat că, împreună cu Katainen, au căzut de acord asupra faptului că toate ţările din UE 'trebuie să continue să-şi facă temele acasă', în acelaşi timp, însă, fiind necesară o soluţie comună, la nivel european, pentru a linişti turbulenţele pieţelor financiare. Monti şi Katainen au mai apărat moneda unică europeană, 'ca factor de unitate, în vederea integrării UE, din punct de vedere economic, politic şi psihologic', relevă La Repubblica.

Monti este convins că tensiunile de pe pieţele financiare mondiale 'nu ţin cont de progresele realizate de diferitele ţări membre ale UE în ceea ce priveşte reformele economice şi politice'. În acelaşi timp, premierul italian solicită apărarea politicii economice europene şi respect pentru independenţa BCE: 'Sper ca întregul sistem european şi toate băncile centrale să poată demonstra acelaşi respect faţă de BCE pe care îl au guvernele din Europa', a spus Monti la Helsinki, declaraţie preluată de La Repubblica.

Monti a lansat un apel şi faţă de cetăţenii italieni: 'Aş vrea să explic opiniei publice din Italia că numeroasele sacrificii pe care le face în această perioadă nu sunt necesare deoarece le cere UE, ci deoarece sunt în interesul italienilor'.

'Monti: Italia ar putea avea nevoie de Mecanismul European de Stabilitate', titrează Il Corriere della Sera din Milano, care scrie despre întâlnirea bilaterală dintre Monti şi Katainen dedicată găsirii unei soluţii la criza datoriilor din Europa şi despre faptul că Monti a reuşit să-l convingă pe premierul finlandez de necesitatea de a acţiona, toţi împreună, în vederea reducerii turbulenţelor de pe pieţele financiare internaţionale. Katainen, după convorbirile avute cu şeful guvernului de la Roma, a declarat: 'De la Monti am înţeles că situaţia este dificilă şi injustă nu numai pentru noi', relevă cotidianul milanez menţionat.

'Monti nu exclude posibilitatea ca Italia să poată avea nevoie, în viitor, de ajutoare din partea UE', titrează La Stampa din Torino, care subliniază că premierul italian s-a deplasat în 'riguroasa' Finlandă pentru a ilustra reformele realizate şi sacrificiile susţinute de Italia pentru a pune ordine în conturile sale publice şi pentru a solicita mecanisme mai eficiente, la nivel european, în vederea reducerii randamentelor obligaţiunilor guvernamentale cu maturitate la zece ani ale ţărilor mai puţin 'riguroase' faţă de obligaţiunile Germaniei, ţară care continuă să fie 'locomotiva Europei'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor