Italia interzice Google să creeze profiluri de utilizator fără acord
alte articole
Gigantul din Mountain View va trebui să declare în mod explicit desfăşurarea activităţii de "profiling" (crearea unui profil de utilizator fără acord - n.r.) în scopuri comerciale. Aceasta este prima măsură de acest gen din Europa.
Comisia pentru protecţia datelor din Italia a stabilit că gigantul din Mountain View nu va putea folosi datele utilizatorilor serviciilor sale sau motorul de căutare Google cu scopul de "profiling" fără acord şi trebuie să menţioneze explicit că efectuează această activitate în scopuri comerciale. Aceasta este prima măsură de acest gen din Europa. Google va avea la dispoziţie 18 luni pentru a se conforma cerinţelor Comisiei, relatează luni TGCOM24.
Măsura Comisiei nu se limitează doar la a reaminti respectul pentru principiile politicii de confidenţialitate, dar arată concret măsurile pe care Google trebuie să le ia pentru a asigura respectarea legii. Compania a unificat, de fapt, într-un singur document diferitele reguli de gestionare a datelor referitoare la numeroase servicii oferite (de la e-mail la reţele sociale Gmail, la GooglePlus, de la managementul de plăţi on-line Google Wallet la difuzarea de clipuri video pe YouTube, de la hărţi online Street View la analiza statistică Google Analytics), trecând deci la integrarea şi interoperabilitatea diferitelor produse şi, prin urmare, la folosirea datelor utilizatorilor ce utilizează servicii multiple.
Comisia pentru protecţia datelor reaminteşte că în timpul anchetei Google a adoptat o serie de măsuri pentru a face ca propria politică de confidenţialitate să fie conformă cu normele, dar a notat că mai rămân multe detalii critice în ceea ce priveşte divulgarea inadecvată a datelor utilizatorilor, lipsa unei cereri de acord în scopul efectuării profilului cuiva, timp nespecificat de conservare a datelor acestora etc.
Comisia a stabilit un set de reguli care se vor aplica tuturor serviciilor oferite. Pe parcursul celor 18 luni acordate companiei Google pentru a se adapta acestor cerinţe, Comisia va monitoriza punerea în aplicare a măsurilor. Compania Google va trebui să depună la Comisie până la 30 septembrie 2014 un protocol de verificare, care va deveni obligatoriu odată semnat şi pe baza lui vor fi stabilite timpul şi modul pentru activitatea de control pe care Comisia o va desfăşura în Mountain View.
Google, la rândul său, a anunţat că a colaborat în mod constant cu Comisia pentru protecţia datelor în cursul acestei anchete explicând propria politică de confidenţialitate şi că va analiza protocolul Comisiei pentru a determina următorii paşi.