Italia în faţa unei perioade de instabilitate politică prelungită (FT)

Italia se confrunta luni seară cu perspectiva unei perioade de instabilitate politică prelungită în urma unor alegeri legislative în care alegătorii au dat un vot de blam răsunător politicilor de austeritate, fără a exista prea multe speranţe ca vreun partid să obţină majoritatea parlamentară, relatează Financial Times (FT).
(FILIPPO MONTEFORTE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.02.2013

Italia se confrunta luni seară cu perspectiva unei perioade de instabilitate politică prelungită în urma unor alegeri legislative în care alegătorii au dat un vot de blam răsunător politicilor de austeritate, fără a exista prea multe speranţe ca vreun partid să obţină majoritatea parlamentară, relatează Financial Times (FT).

Formaţiunea anti-establishment ''Mişcarea 5 Stele'' (M5S), fondată cu doar trei ani în urmă de comediantul-blogger Beppe Grillo, este pe cale de a furniza cel mai mare şoc, obţinând cel mai mare număr de voturi pentru un partid singur şi devansând astfel cu câteva mii de voturi formaţiunea de centru-stânga Partidul Democrat (PD).

Italienii au fost împărţiţi însă între Grillo şi trupa sa de novici politici, coaliţia de centru-stânga a lui Pier Luigi Bersani şi alianţa de centru-dreapta a lui Silvio Berlusconi - amplificând astfel perspectiva de a organiza noi alegeri în termen de două luni.

În timp ce unii politicieni vehiculează deja ideea unui nou scrutin pentru a ieşi din impas, alţii şi-au exprimat temerile că organizarea de noi alegeri nu va face decât să ajute M5S să devină şi mai puternică.

Pe de altă parte, rezultatul alegerilor nu a oferit reasigurări suficiente partenerilor europeni ai Italiei, care îşi doresc un guvern stabil la Roma pentru a continua cursul reformelor economice elaborate de premierul Mario Monti - fostul comisar european care a preluat mandatul în 2011, la conducerea unui cabinet de tehnocraţi.

Prin contrast, rezultatul fragmentat al alegerilor din Italia nu face decât să se adauge incertitudinii care înconjoară eforturile Europei de a depăşi criza datoriei suverane şi a sectorului financiar, pentru a restabili creşterea economică într-o regiune care va rămâne în recesiune în acest an, potrivit prognozelor.

În opinia FT, cea mai mare dezamăgire pentru partenerii din zona euro a fost performanţa slabă a lui Monti şi a alianţei sale centriste, pro-reformiste, Alegerea Civică, care s-a clasat pe locul al patrulea în preferinţele electoratului, la distanţă faţă de celelalte formaţiuni.

Sprijinul puternic pentru Grillo, notează publicaţia britanică, subliniază nemulţumirea profundă a publicului italian faţă de valul de scandaluri de corupţie care au zguduit în ultimele luni lumea politică şi mediul de afaceri din Italia. Pe de altă parte, respingerea lui Monti a reflectat deziluzia generalizată faţă de majorările de impozite şi de alte măsuri de austeritate introduse de premier pentru a stabiliza finanţele publice din Italia.

În ceea ce îl priveşte pe Berlusconi, FT notează într-un alt editorial că fostul premier şi-a sfidat criticii, conducându-şi alianţa de centru-dreapta spre victorie în Lombardia, cea mai mare regiune a Italiei, şi oferidu-i astfel coaliţiei sale cel puţin o treime din locurile din Senat.

Comentatorii politici scriau despre fostul premier cu doar şase săptămâni în urmă, argumentând că o revenire a acestuia în linia întâi a politicii italiene este imposibilă. Declinul economic şi adâncirea recesiunii din Italia, explicau ei, au dovedit chiar şi susţinătorilor fanatici ai fostului premier că guvernele sale succesive - de la alegerea pentru prima dată în 1994 - au eşuat.

Cu toate acestea, promisiunile făcute de Berlusconi şi contestate de centrul-stânga, în ultimele zile ale campaniei, privind returnarea veniturilor adunate dintr-un extrem de detestat impozit pe proprietate - impus de guvernul de tehnocraţi al lui Mario Monti - par să fi înclinat balanţa. De asemenea, apariţiile zilnice pe posturile de televiziune şi de radio proprii şi nu numai par să fi ajutat cauza coaliţiei sale.

În pofida faptului că Berlusconi pare vizibil mai obosit prin comparaţie cu showman-ul din trecut, amestecul său de glume licenţioase, spuse cu un zâmbet larg, şi statutul său de unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din Italia mai uimeşte încă mulţimile.

Chiar şi apărarea obraznică a mitei oferite pentru câştigarea unor contracte pentru companii multinaţionale italiene nu pare să-l fi afectat pe Berlusconi. 'Mita este un fenomen real şi este inutil să negăm existenţa acestor situaţii necesare, atunci când se negociază cu ţările şi regimurilor lumii a treia', a declarat Berlusconi cu câteva zile înainte ca alegătorii să meargă la urne.

Explicând rezultatele de luni, Roberto Formigoni, guvernatorul în exerciţiu al Lombardiei, şi membru al partidului lui Berlusconi, plasa creşterea susţinerii lui Berlusconi în sprijinul oferit de electoratul său de bază, reprezentat de 'familii şi proprietari de afaceri mici'.

Într-un alt editorial, Financial Times remarcă cum bazându-se pe resursele minimaliste ale Internetului, pe o rulotă şi pe mai multe grupuri de voluntari, formaţiunea anti-establishment M5S, venită de nicăieri în urmă cu 3 ani, a devenit cel mai important partid din politica italiană.

Alegerile legislative din Italia, remarcă FT, au produs rezultate pe care niciunul dintre sondajele de opinie nu le-a prezis. Victoria reală aparţine însă Mişcării 5 Stele, care a dat glas furiei resimţite de milioane de italieni faţă de o elită politică şi de afaceri împotmolită în scandaluri de corupţie şi scutită de impactul pe care austeritatea l-a avut asupra restului ţării.

Insistând pe respingerea de către italieni a amestecului de măsuri de austeritate şi reforme, impus de premierul Monti, echipa lui Grillo de novici politici a câştigat de trei ori mai multe voturi decât formaţiunea premierului, iar liderul său şi-a petrecut campania umplând pieţele italiene cu criticile sale comice împotriva sistemului.

Printre cererile principale formulate de M5S se numără o rescriere a legii electorale pe baza reprezentării proporţionale, reducerea la jumătate a numărului de parlamentari şi oprirea finanţării publice a partidelor politice.

Respingând criticile că M5S este o simplă voce de protest, susţinătorii săi au avansat o serie de propuneri pentru majorarea pensiilor şi a ajutorului de şomaj, naţionalizarea băncilor care au eşuat, acordarea de mai mult sprijin întreprinderilor mici şi un accent pus pe energia regenerabilă şi pe o colectare viabilă a deşeurilor.

Fără a fi încă pe agenda oficială, dar adesea invocată de Grillo, se află şi propunerea de a organiza un referendum privind retragerea Italiei din zona euro, deşi acest lucru ar necesita o schimbare în constituţie.

Grillo - care a promis să deschidă parlamentul 'ca pe o conservă de ton' - nu va fi el însuşi unul dintre aleşi, ca urmare a condamnării sale pentru omor prin imprudenţă a trei persoane - pasageri în maşina pe care o conducea.

Cât de uniţi se vor dovedi parlamentarii săi rămâne o întrebare deschisă, notează Tommaso Nannicini, profesor de economie politică la Universitatea Bocconi, care a analizat profilurile candidaţilor M5S. Până în prezent, aceştia nu s-au întâlnit ca grup şi nici nu a avut loc vreun un congres al partidului, fiind aleşi prin intermediul unor alegeri primare efectuate on-line.

Peste 40% dintre parlamentarii Mişcării sunt femei, o proporţie record pentru partidele din Italia. Cu o vârstă medie de 32 de ani, acestea vor fi de asemenea şi cele mai tinere parlamentare. De asemenea, femeile din M5S au în proporţie de aproape 80% studii universitare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor