Impasul italian provoacă teamă în SUA: John Kerry trebuie să decidă cu cine se va întâlni la Roma
alte articole
Pe Wall Street, rezultatele electorale din Italia au declanşat vânzări în cascadă. În comentariile canalelor de televiziune predomină surpriza pentru scorul obţinut de fostul premier Silvio Berlusconi şi comediantul Beppe Grillo. Există temeri legate de un impact negativ asupra monedei euro. În acest context, secretarul de stat american, John Kerry, trebuie să decidă cu cine se va întâlni la Roma, se arată într-o corespondenţă din SUA publicată de cotidianul La Stampa.
Bursele merg în jos, marile canale de televiziune vorbesc de 'impas' şi John Kerry trebuie să decidă cu cine să se întâlnească în misiunea de la Roma, care începe miercuri - acestea sunt primele reacţii din SUA la alegerile legislative din Italia, care au în comun un puternic sentiment de incertitudine ce se reflectă în temerile privind zona euro.
Tendinţa de tranzacţionare pe Wall Street reflectă această stare de spirit. Sesiunea a început cu indicele bursier Dow Jones peste cota 14050 cu semn pozitiv până la ora locală 10.15 - 16.15 în Italia - atunci când postul de televiziune economic CNBC a început să facă proiecţii ce sugerau un rezultat în echilibru între centrul-stânga şi centrul-dreapta. Din acel moment, şedinţa a mers în negativ, în scădere de la aproape 14100 până la 13950 şi a tras în jos şi indicele Nasdaq şi cel S&P500 (indice bursier care conţine 500 de companii publice mari, majoritatea americane, n.red).
'Investitorii sunt îngrijoraţi de impasul dintre Bersani şi Berlusconi', a explicat Dave Rovelli, director al ''Canaccord Adams'' din New York. Brusca scădere a acţionarului italian şi o creştere bruscă a spread-ului au determinat CNN, în programul 'Money', să prezinte scenariul unei 'Italii instabile, care expune riscului o piaţă de 1 trilion de bond-uri cu implicaţii negative asupra zonei euro'.
Potrivit agenţiei Bloomberg, 'Parlamentul italian depinde de Berlusconi', cu scenariul unei ulterioare 'paralizii de programe economice şi reforme structurale', aşa cum sugerează Annalisa Piazza, analistă la ''Newedge Group'' din Londra.
Holger Schmieding, economist-şef la ''Berenberg Bank AG'', este categoric: 'În termeni exclusiv economici şi fiscali, un impas economic fără reforme majore va fi negativ, chiar dacă nu va duce la un dezastru'.
Pe parcursul întregii zile de luni, televiziunea economică CNBC a prezentat actualizări pe Wall Street şi în casele a milioane de americani. 'Berlusconi Ahead in Italy Senate Race' (Berlusconi în frunte în cursa pentru Senat), a titrat postul, subliniind avantajul neaşteptat obţinut de fostul premier.
Ceea ce frapează, potrivit La Stampa, este faptul că, în titlurile mass-media şi în relatările de pe site-urile de Internet ale ziarelor majore, accentul se pune în primul rând pe surpriza Berlusconi, succesul lui Beppe Grillo fiind al doilea element de reflecţie.
Avalanşa de date provenite în urma deschiderii urnelor în Italia a ajuns şi la Departamentul de Stat, unde noua ''task force'' a secretarului de stat trebuie să decidă agenda lui John Kerry la Roma, în zilele de miercuri şi joi. Pe hârtie, Kerry are în program doar întâlnirea cu ministrul de externe, Giulio Terzi, datorată reuniunii multilaterale privind Siria, dar agitaţia post-electorală ar putea să-l determine să se întâlnească şi cu alţi lideri italieni.