Italia eşuează să formeze o coaliţie guvernamentală. O nouă rundă de discuţii săptămâna viitoare
alte articole
Impasul politic din Italia continuă după alegerile desfăşurate pe 4 martie în care nicio formaţiune politică nu deţine majoritatea în noul Parlament. Discuţiile ce au avut loc miercuri şi joi au eşuat să formeze o coaliţie de guvernare.
Preşedintele italian Sergio Mattarella a declarat reporterilor, după discuţii, că niciun partid sau tabără politică nu dispune de voturile necesare pentru a forma un guvern pe cont propriu.
Mattarella a adăugat că săptămâna următoare va lansa o nouă rundă de consultaţii pentru a vedea “dacă posibilitatea formării unui guvern - care astăzi nu s-a materializat - a avansat”.
Matteo Salvini, liderul partidului Liga Nordului (de extrema dreaptă), a afirmat că, după părerea sa, singura posibilitate fezabilă pentru formarea unui gevern, este o coaliţie formată din partidul său şi Mişcarea 5 Stele (Cinque stelle).
“Nu trebuie să fii savant să vezi că orice altă soluţie va fi o improvizaţie şi va fi provizorie”, a precizat el.
Liderul M5S, Luigi Di Maio, s-a oferit să negocieze o coaliţie guvernamentală în stil german, fie cu Liga, fie cu Partidul Democrat de centru-stânga (PD), care a înregistrat o înfrângere electorală istorică în martie, obţinând mai puţin de 20 la sută din sufragii.
Formaţiunea fostului premier Silvio Berlusconi, Forza Italia – care se află într-o alianţă de centru-dreapta cu Liga şi Fratelli d'Italia (FDI) – a cerut formarea unui guvern pe baza unor "acorduri clare bazate pe soluţii concrete şi fezabile, credibile la nivel european".
Mişcarea 5 Stele a ajuns în centrul scenei politice italiene după ce a câştigat peste 30% dintre voturi în alegerile din martie – totuşi, insuficiente pentru a guverna de una singură. În acelaşi timp, coaliţia lui Berlusconi a obţinut majoritatea voturilor (37%) - de asemenea, insuficiente pentru a guverna de una singură.
Preşedintele Mattarella nu a impus un termen limită strict partidelor pentru formarea unui guvern, însă el poate dizolva Parlamentul şi cere noi alegeri.
Este probabil ca Partidul Democrat, care şi-a declarat în mai multe ocazii intenţia de a intra în opoziţie, nu va accepta o coaliţie cu Liga sau cu Mişcarea 5 Stele.
O alianţă între Salvini şi Di Maio ar duce la formarea unui guvern în întregime anti-UE, o coaliţie între aceste două partide putându-se afla pe un curs de coliziune cu Uniunea Europeană.
O nouă rundă de negocieri va avea loc săptămâna viitoare.