UE intenţionează să mute baza maritimă după Brexit. Franţa şi Italia la cuţite

Nava de luptă britanică HMS Iron Duke. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.04.2018

Spania şi Franţa sunt prinse într-un război al cuvintelor cu Italia privind locul în care să fie amplasată noua bază maritimă a Uniunii Europene. Neînţelegerile au loc pe fondul unor diviziuni care apar în Europa cu privire la planurile post-Brexit.

Baza actuală este situată în Marea Britanie, în Northwood, iar britanicii au condus această bază timp de mai mulţi ani.

Însă acum, Franţa a susţinut Spania pentru a fi noua locaţie pentru Marina europeană după 29 martie 2019 şi din această cauză unii oficiali italieni sunt furioşi.

Miniştrii apărării din Franţa şi Spania au convenit asupra acestui lucru, declarând că Operaţiunea Atlanta împotriva pirateriei în Oceanul Indian are nevoie de o bază spaniolă, precizează site-ul Express.co.uk.

Baza Cadiz, care este controlată de Marina spaniolă, va găzdui Marina UE , care a fost lansată în decembrie 2008 pentru a combate piraţii somalezi din regiune.

Spania este singura ţară cu o prezenţă permanentă în operaţiunea maritimă europeană, timp de 10 ani contribuind cu 33 de nave şi cu un detaşament aerian la baza din Djibouti.

Pe moment, Spania are desfăşurate nava de aprovizionare Patino şi un avion P-3M Orion.

Ca urmare a acestui acord, Spania ar acorda sorijin Franţei, care doreşte ca baza franceză din Brest să găzduiască Centrul de Securitate Maritimă pentru Cornul Africii (CSM CA).

Această iniţiativă a UE pentru acţiune externă – care va fi stabilită în Brest dacă planul avansează – urmăreşte să monitorizeze fără întrerupe tranzitul maritim prin Golful Aden şi către Marea Roşie, lucru care este vital pentru transporturile petroliere care trec prin Golful Persic.

Însă Italia doreşte să îşi lanseze propria candidatură, poate cu suportul britanicilor, pentru a depăşi axa franco-iberică.

Baza spaniolă din Cadiz deja găzduieşte 4 distrugătoare americane desfăşurate de apărarea antirachetă a NATO şi de operaţiunile maritime ale Statelor Unite.

Există temeri că o astfel de concentrare a forţei Marinei ar putea fi neînţeleaptă, iar italienii sunt înclinaţi să se asigure că îşi păstrează un rol semnificativ în apărarea europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor