Italia cuprinsă de haos politic: Salvini întoarce spatele unei potenţiale colaborări cu Mişcarea 5 Stele
alte articole
Principalul politician anti-UE din Italia, Matteo Salvini, a atacat partidul anti-establishment Mişcarea Cinci Stele (M5S), blocând astfel o posibilă colaborare între cele două formaţiuni politice într-un guvern condus doar de forţe eurosceptice şi menţinând ţara într-un haos politic care învăluie Roma de aproximativ 2 luni.
Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga - care se află într-o alianţă de centru-dreapta cu partidele Forza Italia şi Fraţii Italiei -, a declarat luni că i-a cerut preşedintelui italian Sergio Mattarella să îi ofere un mandat pentru a încerca să formeze un guvern, astfel încât Italia să poată ieşi din impasul politic apărut după alegerile din 4 martie.
Cererea sa ar putea pune însă capăt discuţiilor privind formarea unei coaliţii cu partidele rivale şi l-ar putea forţa pe Mattarella să ceară noi alegeri, potrivit Express.co.uk.
Discutând cu reporterii după întâlnirea cu Mattarella, Salvini a afirmat: “I-am transmis preşedintelui că aş vrea să formez un guvern de centru-dreapta care să încapă să rezolve problemele acestei ţări”.
Totuşi, alianţa de centru-dreapta nu are circa 50 de locuri pentru o forma o majoritate şi va avea nevoie de sprijin extern pentru a conduce ţara.
Declaraţia sa, care are loc după un summit cu uşile închise cu personalităţi de centru-dreapta, inclusiv preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, poate fi considerată ca un final al dialogului dintre Salvini şi liderului M5S, Luigi Di Maio care, până acum, a menţinut deschisă posibilitatea unei alianţe cu Salvini.
Însă Di Maio îi spusese anterior liderului Ligii că, pentru a guverna împreună, acesta ar trebui să renunţe la alianţa electorală cu liderul partidului Forza Italia, fostul premier Silvio Berlusconi. Dar datorită acestuia şi a liderei partidului Fraţii Italiei, Giorgia Meloni, alianţa de centru-dreapta a câştigat mai multe voturi decât toate celelalte partide.
Liderul Ligii, care a obţinut pe cont propriu doar 17% dintre voturi, a confirmat luni că nu va întoarce spatele aliaţilor săi.
Preşedintele Mattarella desfăşoară în prezent cea de-a patra rundă de consultări cu toate forţele politice.
Surse din interiorul Palatului Quirinale din Roma au afirmat că, în cazul în care partidele politice nu ajung la un acord, preşedintele va lua în considerare formarea unui guvern tehnocrat care să adopte legile pe care le consideră necesare – o nouă lege electorală şi bugetul anual – înainte să le ceară italienilor să meargă din nou la vot.
Totuşi, în cazul în care Parlamentul nu va susţine un guvern tehnocrat neales – şi se ştie că Mişcarea Cinci Stele şi Liga se opun unui astfel de guvern – Mattarella aparent este pregătit să solicite noi alegeri, poate chiar în luna iulie.
La scrutinul din 4 martie a fost ales un aşa-numit Parlament “echilibrat”, în care blocul de centru-dreapta a obţinut 36% dintre voturi iar Mişcarea Cinci Stele a devenit principalul partid individual, obţinând 32% dintre voturi.
Economia Italiei a avut de suferit de pe urma acestei nesiguranţe politice.
Institutul naţional de statistică ISTAT a menţionat luni în buletinul lunar: “Semnele unei încetiniri [economice] se intensifică, sugerând un scenariu al unei creşteri economice mai slabe”.