Italia în haos politic: Noi alegeri la orizont. Partidele eşuează să formeze un guvern
alte articole
Italia ar putea fi împinsă într-un haos electoral, avertizează liderul partidului eurosceptic Liga (fost Liga Nordului de extremă dreapta), Matteo Salvini, susţinând că este pregătit ca italienii să revină la secţiile de votare dacă partidele eşuează să ajungă la o înţelegere de formare a unui nou guvern.
Posibilitatea organizării unui nou scrutin la doar câteva săptămâni după alegerile italiene din 4 martie este de 50%, a precizat Salvini.
Politicianul anti-UE a declarat ziarului italian Corriere della Sera: “Nu urmăresc să revin la vot şi nu cred că aş câştiga mai multe voturi în alte alegeri. Dar dacă aş realiza că nu există o altă cale de ieşire, că nimeni nu este pregătit să facă un compromis pentru crearea unei coaliţii, atunci ar trebui să cerem italienilor [să voteze] din nou”.
Salvini - al cărui partid a obţinut 18% dintre voturi şi a devenit astfel cel mai mare membru al unei alianţe de centru-dreapta care a câştigat de altfel cele mai multe voturi, deşi nu suficiente pentru a guverna pe cont propriu - consideră că blocul său “merită” să fie numit de preşedintele italian Sergio Mattarella să guverneze ţara, deoarece a câştigat cele mai multe voturi.
“Alianţa de centru-dreapta este pregătită şi vrea să discute cu alţii despre anumite puncte ale programului: muncă, taxe, securitate”, a mai susţinut el, adăugând că este în continuare deschis pentru negocieri cu alte partide.
Salvini a afirmat: “Spre deosebire de Luigi Di Maio, eu nu voi spune că sunt singurul care ar trebui să devin premier. Voi cere să fiu numit premier dacă vor exista numărul [de susţinători] şi posibilitatea pentru a crea un guvern solid”.
Dacă dacă acest lucru nu se întâmplă, Salvini a susţinut că nu vede nicio altă soluţie decât aceea de a chema italienii din nou la secţiile de votare.
Salvini a anunţat că se va întâlni săptămâna viitoare cu liderul Mişcării Cinci Stele (M5S), Luigi Di Mai, pentru a discuta despre posibilitatea formării unei coaliţii între formaţiunile lor politice.
După comentariile făcute săptămâna trecută de liderul M5S, care a precizat că va accepta o coaliţie doar dacă va fi numit premier, Salvini a precizat: “Nu este corect ca Di Maio să spună ‘ori sunt numit premier ori nu accept nimic’. Dacă Di Maio susţine acest lucru, atunci greşeşte, pentru că astăzi el este nimeni”.
Posibilitatea organizării de noi alegeri nu pare să îl sperie pe Di Maio după ce partidul M5S a obţinut cele mai multe voturi - 30 % - la scrutinul din luna martie.
“Mă opun unui Cabinet care vede prea multe partide aliate sau care vede un guvern tehnocrat. Nu acceptăm formarea unui guvern diferit de cel votat de oameni. Un nou scrutin nu ne sperie, Mişcarea Cinci Stele este un partid destinat doar să se dezvolte”, a afirmat Di Maio.
Liderul partidului Forza Italia, Silvio Berlusconi, unul dintre aliaţii lui Salvini în alianţa de centru-dreapta, a declarat luna trecută că mai degrabă ar cere italienilor să meargă din nou la vot decât să vadă Parlamentul în impas.
“Sunt dispus să mă înscriu din nou ca şi candidat. Simt acelaşi impuls pe care l-am simţit în 1994 când am candidat pentru funcţia de premier pentru a apăra Italia împotriva comuniştilor. Astăzi sunt pregătit să opresc Mişcarea Cinci Stele”, a menţionat fostul premier Berlusconi.
Berlusconi, care a obţinut 14% dintre voturi în alegerile din martie, nu poate deveni premier până în 2019 din cauză că a fost găsit vinovat de fraudă fiscală în 2012 şi i s-a interzis să ocupe orice fel de funcţie publică timp de şase ani.
Parlamentul italian s-a întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute pentru prima dată de la alegeri şi sâmbătă a reuşit să îi aleagă pe liderii celor două camere.
Roberto Fico din M5S a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar Maria Elisabetta Alberti Casellati din Forza Italia a devenit preşedinta Senatului.