Le Pen cere populiştilor europeni să schimbe fundamental Uniunea. Alegerile pentru Parlamentul UE în vizor

În timpul unei întâlniri în Nisa, Marine Le Pen a cerut naţionaliştilor europeni să “schimbe în mod fundamental” Uniunea Europeană. Ea a încercat să revitalizeze o alianţă pan-europeană de aripă dreapta, însă unii lideri populişti cheie nu au participat la discuţii.
Marine Le Pen. (Lionel Bonaventure/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
02.05.2018

Marine Le Pen şi-a prezentat viziunea pentru o “altă Europa” la o întâlnire ce a avut loc marţi între populiştii europeni în oraşul francez Nisa.

Politicieni europeni anti-imigraţie şi eurosceptici s-au întâlnit pentru a încerca să îşi vitalizeze campaniile înaintea alegerilor de anul următor pentru Parlamentul European, potrivit Deutsche Welle.

“Europa este o idee bună, dar Uniunea Europeană o ucide”, a declarat Le Pen sutelor de susţinători.

UE are “consecinţe catastrofale pentru ţările noastre”, a mai susţinut ea, adăugând că speră la o “modificare fundamentală” a Uniunii din interiorul ei.

Le Pen, lidera partidului francez de extremă dreapta Frontul Naţional (FN), a avut ca invitaţi reprezentanţi ai extremei dreapta europene ale căror partide fac parte din Mişcarea pentru o Europa a Naţiunilor şi Libertăţii (MENL). Frontul Naţional este cel mai mare partid în gruparea parlamentară şi speră să obţină un rezultat semnificativ în cadrul alegerilor din 2019.

“Posibilitatea obţinerii unei majorităţi pentru a schimba Europa nu este atât de exagerată. Depinde de noi să construim această victorie istorică”, a afirmat Le Pen.

De asemenea, Le Pen a avut cuvinte dure la adresa imigraţiei, precizând la întâlnirea de marţi că Nisa “a avut de suferit de pe urma presiunii foarte mari a imigraţiei, care a schimbat parţial imaginea” oraşului de pe Riviera Franceză.

Absenţe notabile

La întâlnirea din Nisa au mai participat Harald Vilimsky din Partidul Libertăţii din Austria (FPO) de aripă dreapta, care a intrat în coaliţia de guvernare a Austriei în decembrie 2017, şi naţionalistul ceh Tomio Okamura, fondatorul partidului SPD (Libertate şi Democraţie Directă). Reprezentanţi ai Congresului polonez eurosceptic al Noii Drepte şi ai partidului bulgar populist Volia au fost de asemenea prezenţi.

Totuşi, câţiva politicieni europeni cheie nu s-au prezentat.

Italianul Matteo Salvini, liderul partidului naţionalist şi eurosceptic Liga, a refuzat invitaţia, însă a trimis un mesaj video în semn de suport. Liga încearcă să formeze un guvern în Italia după recentele alegeri în care partidele mainstream au suferit pierderi semnificative.

Politicianul islamofob olandez Geert Wilders a fost aşteptat să participe dar, în cele din urmă, nu a făcut-o. Un oficial al Frontului Naţional a declarat pentru AFP că Wilders “a avut probleme urgente care i-au cerut să rămână în Olanda”.

Partidele lui Wilders şi al lui Le Pen au suferit pierderi în alegerile naţionale din Olanda şi Franţa în 2017.

Le Pen a obţinut 36% dintre voturi la alegerile prezidenţiale franceze din 7 mai 2017, însă a pierdut în faţa lui Emmanuel Macron. Le Pen încearcă să relanseze Frontul Naţional prin calmarea tonului ei faţă de Europa şi promovând o reformă a blocului european din interiorul acestuia. De asemenea, ea a încercat să cureţe Frontul de pata rasismului şi în acelaşi timp să păstreze o poziţie fermă împotriva imigraţiei.

Decizia lui Le Pen de a organiza întâlnirea de marţi în Nisa – în loc să participe la mitingul anual al Zilei Muncii organizat în Paris de tatăl ei, Jean-Marine Le Pen, în vârstă de 89 de ani – a demonstrat de asemenea încercarea ei de a crea o distanţă între ea şi controversatul fondator al Frontului Naţional.

Alegerile pentru Parlamentul European sunt programate pentru mai 2019.

Partidele populiste de extremă dreapta au avut o serie de succese electorale în Europa în ultimele luni. Alternativa pentru Germania (AfD), care este anti-imigraţie, a intrat în Parlamentul german cu 13% dintre voturi, în timp ce naţionalistul Viktor Orban a câştigat cel de-al treilea mandat ca premier al Ungariei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor