Italia ameninţă cu suspendarea fondurilor dacă alte state UE nu acceptă refugiaţi

Liderul Mişcării Cinci Stele din Italia, Luigi Di Maio (Getty Images)
Andrei Popescu
24.08.2018

Vicepremierul italian Luigi Di Maio a ameninţat joi, pe neaşteptate, că Italia va suspenda contribuţiile financiare la Uniunea Europeană în 2019 dacă alte state membre nu acceptă să primească imigranţii aflaţi pe o navă a pazei de coastă italiene în Sicilia. Ultimatumul Italiei a venit la mai puţin de două luni după ce UE a anunţat un acord “vag definit” pentru soluţionarea afluxului de imigranţi pe continentul european, potrivit site-ului Zero Hedge.

„Dacă mâine, la întâlnirea Comisiei Europene, nu se decide nimic în privinţa redistribuirii imigranţilor şi a celor aflaţi pe nava Diciotti, eu şi întregul meu partid – Mişcarea Cinci Stele – nu vom mai fi dispuşi să oferim Uniunii Europene 20 de miliarde”, a afirmat Di Maio într-un material video postat pe pagina sa de Facebook.

Comentariile lui Di Maio sunt similare cu cele făcute de ministrul de Interne, Matteo Salvini, care a refuzat să permită unui număr de 177 de imigranţi să plece de pe nava Ubaldo Diciotti a pazei de coastă italiene, care a andocat în portul sicilian Catania. Procurorii italieni au deschis o investigaţie asupra detenţiei imigranţilor şi, deşi 27 de copii imigranţi au putut să coboare în cele din urmă de pe vas, Salvini nu le permite celorlalte persoane să plece şi a atacat UE pentru „tăcerea sa plină de laşitate”.

Salvini i-a descris pe cei aflaţi la bordul navei Diciotti ca fiind „imigranţi ilegali” şi a precizat că acestora nu li se va permite să păşească pe teritoriul Italiei. În schimb, el a insistat ca alte state UE să accepte o parte din aceşti solicitanţi de azil.

„Italia nu mai este tabăra de refugiaţi a Europei. Cu autorizarea mea, nimeni nu coboară de pe Diciotti”, a scris Salvini pe Twitter.

Salvini, care este atât ministru de interne cât şi vicepremier, a rămas sfidător în faţa unei anchete penale pentru posibile acuzaţii de răpire din cauza faptului că a forţat imigranţii să rămână pe nava Diciotti. Luigi Patronaggio, procuror şef al tribunalului oraşului sicilian Agrigento, a urcat miercuri la bordul navei şi a afirmat după aceea că a deschis o anchetă împotriva unor persoane „necunoscute” pentru reţinerea imigranţilor împotriva voinţei lor.

„Există o instanţă care investighează dacă cei aflaţi ilegal la bordul navei au fost răpiţi”, a afirmat Salvini într-un interviu radio.

„Eu nu sunt o persoană necunoscută. Numele meu este Matteo Salvini... sunt ministru de Interne şi cred că este datoria mea să apăr securitatea graniţelor acestei ţări”.

O reacţie publică negativă împotriva sosirii în Italia a sute de mii de imigranţi în ultimii cinci ani – o consecinţă a politicilor adoptate de cancelarul german Angela Merkel în 2015 – i-a ajutat pe Di Maio şi Salvini să ajungă în funcţiile lor. Salvini a permis debarcarea celor 27 de minori imigranţi neînsoţiţi în seara zilei de miercuri.

Între timp, Comisia Europeană a afirmat săptămâna aceasta că încearcă să ajungă la un acord. La alte astfel de acorduri s-a ajuns în iunie şi iulie pentru vase care transportau imigranţi salvaţi în Mediterană şi care au andocat în Italia şi Malta.

Nu este pentru prima dată când Italia se duelează cu Bruxellesul pe această problemă. În luna iunie, Salvini a refuzat să accepte nava Aquarius, care avea la bord 629 de imigranţi. Nava a putut în cele din urmă sa andocheze în Spania.

Miercuri, premierul italian Giuseppe Conte a afirmat pe Facebook că promisiunile făcute de partenerii UE în trecut nu au fost respectate. El a mai precizat că doar Franţa a acceptat câţiva imigranţi, în timp ce Germania, Spania, Portugalia, Irlanda şi Malta – care anterior s-au oferit să suporte o parte a poverii – nu îşi îndeplinesc promisiunile.

Italia „aşteaptă un răspuns categoric şi clar din partea instituţiilor europene şi un răspuns adecvat din partea altor ţări europene”, a mai afirmat Conte.

După publicarea ştirilor că Italia a intrat într-o nouă dispută cu Bruxelles-ul cu privire la această problemă sensibilă a valului de imigranţi, raportul euro/dolar a înregistrat pierderi, în condiţiile în care piaţa realizează încet că problema imigraţiei în Europa aparent nu poate fi soluţionată.

Luând partea colegilor săi italieni, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a afirmat joi după o întâlnire cu omologul său italian Enzo Moavero Milanezi că politicile guvernului italian şi ale celui ungar privind imigraţia sunt identice în mai multe aspecte, conform Zero Hedge.

„Guvernul ungar cooperează cu toţi cei care urmăresc să oprească imigraţia ilegală şi care prioritizează protecţia graniţelor”, a declarat Szijjarto pentru MTI după întâlnirea sa.

„Am căzut de acord că trebuie adresate motivele de bază [ale imigraţiei] ... şi că intrarea în Europa trebuie să aibă loc conform regulilor europene”, a mai precizat oficialul ungar.

Ungaria susţine că imigranţii nu ar trebui distribuiţi în rândul ţărilor UE, ci ar trebui împiedicaţi să ajungă în Europa, în primul rând.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor