Nava umanitară Aquarius primită de Malta după 4 zile în largul mării

Nava Aquarius operată de un grup umanitar franco-german a primit în final acceptul de a andoca în Malta. Cei 141 de imigranţi salvaţi aflaţi la bord vor fi distribuiţi pe teritoriul a cinci ţări UE, cu sprijinul Comisiei Europene.
Nava Aquarius intră în portul din Valencia, Spania, 17 iunie 2018. (Jose Jordan/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
15.08.2018

Un grup de state UE au acceptat marţi un aşa-numit exerciţiu de împărţire a responsabilităţii în ceea ce priveşte 141 de imigranţi salvaţi săptămâna trecută de nava umanitară Aquarius. Exerciţiul este susţinut de Comisia Europeană.

Malta va permite navei Aquarius – operată de organizaţiile SOS Mediterranee şi Doctori Fără Frontiere (MSF) care au ridicat imigranţii din mare – să intre în porturile sale, “în ciuda faptului că nu are nicio obligaţie legală să facă acest lucru”, potrivit unei declaraţii publicate de guvernul maltez, precizează Deutsche Welle.

Persoanele aflate la bord vor fi distribuite între Franţa, Germania, Luxemburg, Portugalia şi Spania, a adăugat declaraţia. Iniţial nu s-a specificat ce fel de suport va furniza Comisia Europeană.

Germania va primi aproximativ 50 de imigranţi, iar ministrul de Interne, Horst Seehofer, a condiţionat această măsură de acceptarea restului imigranţilor de alte ţări UE.

Spania va accepta 60 de imigranţi ca parte a acordului, a precizat pe Twitter premierul Pedro Sanchez.

Guvernul italian a refuzat să mai permită navelor umanitare să andocheze în porturile sale, cerând ca toţi imigranţii salvaţi în largul mării să fie duşi în Libia sau în alte porturi UE.

Comisarul UE pentru imigraţie Dimitris Avramopoulos a afirmat că blocul trebuie să găsească o soluţie pe termen lung la problema imigraţiei. “Laud Franţa, Spania, Germania, Portugalia şi Luxemburg pentru solidaritatea în acceptarea imigranţilor aflaţi la bord. Avem nevoie de soluţii sustenabile. Aceasta este responsabilitatea UE ca întreg”, a precizat el pe Twitter.

Dintre imigranţi, se crede că 25 au petrecut 35 de ore în largul mării. Ceilalţi 116 imigranţi, dintre care 67 aparent sunt minori neînsoţiţi, au fost ridicaţi într-o operaţiune separată.

Persoanele salvate au declarat că mai multe nave au trecut pe lângă ei fără să le ofere asistenţă, potrivit SOS Mediterranee.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor