Comisia europeană avertizează statele membre care dau cetăţenii pe bani

UE susţine că statele membre trebuie să monitorizeze numărul de cetăţenii pe care le acordă în schimbul investiţiilor. Comisarul european pentru Justiţie a avertizat că cetăţeniile de vânzare reprezintă o ameninţare la adresa securităţii blocului.
Věra Jourová (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Popescu
08.08.2018

Comisia Europeană cere statelor UE să fie mai prudente atunci când acordă cetăţenii, potrivit unui interviu cu Vera Jourova, comisar european pentru justiţie, ce a fost publicat marţi în publicaţia germană Die Welt.

Jourova a afirmat că un număr tot mai mare de membri UE au emis cetăţenii unor persoane din afara blocului, iar aceştia au investit anterior sume mari de bani în respectivele ţări.

Comisia este “extrem de îngrijorată” deoarece a crescut numărul aşa-numitelor “paşapoarte aurii (golden)” care sunt oferite, a afirmat Jourova, potrivit Deutsche Welle.

“Acordarea cetăţeniei prezintă un risc grav pentru securitate deoarece oferă beneficiarilor toate drepturile cetăţenilor UE şi le permite să se deplaseze liber în Uniune”, a susţinut ea pentru Die Welt.

“UE nu trebuie să devină un paradis sigur pentru criminali, corupţie şi bani murdari”, a adăugat ea.

Ziarul german a evidenţiat Cipru, Malta, Grecia, Bulgaria, Portugalia, Lituania, Letonia şi Ungaria ca exemple de state UE care au acordat un număr semnificativ de cetăţenii unor ruşi, chinezi, africani şi turci bogaţi în schimbul investiţiilor acestora.

Jourova a insistat că statele membre trebuie să “adopte rapid” noi legi UE privind combaterea spălării de bani.

“Nu dorim niciun cal troian în UE. Unele state membre trebuie să facă mai mult pentru a se asigura că cetăţeniile nu se acordă infractorilor”, a precizat ea.

Deţinerea unui paşaport UE implică dreptul de a se deplasa liber în interiorul blocului european.

Aproximativ 87% dintre persoanele care au obţinut cetăţenie într-un stat UE în 2016 au fost anterior cetăţeni ai unui stat care nu este membru UE, fiind acordate un total de 863.300 de cetăţenii - o creştere de 19% faţă de anul 2015.

Printre ţările care oferă programe Golden Visa sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Letonia, Lituania, Malta, Portugalia, Spania şi Marea Britanie. Între 2013 şi 2017, Ungaria a rulat de asemenea un program Golden Visa.

La începutul acestui an, Cipru a propus să limiteze la 700 numărul de vize acordate prin programul Golden Visa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor